ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Βλέπει οικονομική ανάκαμψη, ζητά από το Βερολίνο σεβασμό

Ρέντσι: Βλέπει οικονομική ανάκαμψη, ζητά από το Βερολίνο σεβασμό
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε κοινή συνέντευξή του με τον (αθέατο) πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί (Ashraf Ghani) στο παλάτι Chigi στη Ρώμη, τη 1η Δεκεμβρίου 2015. Τον τελευταίο καιρό ο Ρέντσι σηκώνει αρκετά τους τόνους απέναντι σε κεντρικές πολιτικές των Βρυξελλών και του Βερολίνου, με αφορμή το προσφυγικό και την αιώνια καταπώς φαίνεται δημοσιονομική προσαρμογή REUTERS/Tony Gentile

Θετικά μηνύματα βλέπει στο μέτωπο της οικονομικής ανάκαμψης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Rai και όπου, μεταξύ άλλων, έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο για το νόημα της πιστής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων.

«To 2015 ολοκληρώνεται με θετικότερο τρόπο από ότι το 2014, αλλά δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος. Υπάρχουν μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης, αλλά χρειάζεται χρόνος», δήλωσε ο Ρέντσι στην δημόσια τηλεόραση της Rai.

«Είναι σαν να κατάφερε, η Ιταλία, να πετύχει την ίαση, αλλά να μην αισθάνεται ακόμη καλά. Όλα τα μέχρι τώρα μηνύματα μας λένε ότι το 2016 θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Θα καταφέρουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ περισσότερο από το 1,5%, αλλά το σημαντικό είναι να δείξουν αυτοπεποίθηση οι Ιταλοί. Όλα εξαρτώνται από εμάς», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να σέβεστε κι εσείς τους κανόνες

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και στην σχέσεις με την Γερμανία, ο 40χρονος Ρέντσι θέλησε να υπογραμμίσει:

Κάποιες φορές με εκνευρίζει το ότι πρέπει να σεβόμαστε όλους τους κανόνες. Είναι θέμα αξιοπιστίας, η Ιταλία υπέφερε λόγω έλλειψης αξιοπιστίας. Εμείς το κάνουμε, αλλά πρέπει να σέβεστε και εσείς τους κανόνες, αγαπητοί φίλοι Γερμανοί.

Σχετικά με τη βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και υπουργό Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Κοινοβουλευτικών Σχέσεων, τη 34χρονη Μαρία Έλενα Μπόσκι (Maria Elena Boschi), ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δήλωσε πως δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, ούτε σύγκρουση συμφερόντων, από το γεγονός ότι ο πατέρας της, Πιερ Λουίτζι Μπόσκι (Pier Luigi Boschi) ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας Etruria.

Η Μπόσκι, στενή συνεργάτιδα του Ρέντσι την εποχή που κατέβαινε για δήμαρχος Φλωρεντίας, κρατά ένα από τα κρισιμότερα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια από τις 22 Φεβρουαρίου 2014, όταν ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκo Λέτα (Enrico Letta) οκτώ ημέρες πριν.

Baschi 2015 12 18T132656Z 156302562 GF10000270257 RTRMADP 3 ITALY BANKS MINISTER VOTE adam

Η υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορεντσίν (Beatrice Lorenzin) αγκαλιάζει την Έλενα Μαρία Μπόσκι (δεξιά) μετά το πέρας της ομιλίας της τελευταίας ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου στη Ρώμη, στις 18 Σεπτεμβρίου 2015. Εκείνη την ημέρα, η κάτω Βουλή απέρριψε με 373 ψήφους υπέρ και 129 κατά πρόταση μομφής κατά της Μπόσκι, μιας από τις στενότερες συμμάχους του Ματέο Ρέντσι. Η πρόταση είχε κατατεθεί από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που κατήγγειλε ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων της υπουργού Συνταγματικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με τη διάσωση των Banca Etruria, Banca Marche, Cassa di Risparmio di Ferrara και Cassa di Risparmio di Chieti τον περασμένο Νοέμβριο. Πάνω από 130.000 μικροομολογιούχοι και μέτοχοι έχασαν τα χρήματά τους και σοκ είχε προκαλέσει η αυτοκτονία ενός συνταξιούχου μετά την απώλεια περιουσιακών στοιχείων αξίας 110.000 ευρώ. Ο πατέρας της Μπόσκι ήταν ο αντιπρόεδρος της Banca Etruria. Αν και δεν συγκαταλεγόταν στους δύο μάνατζερ που μπήκαν στο στόχαστρο της ιταλικής δικαιοσύνης για κακοδιαχείριση, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας του είχε επιβάλει πρόστιμο 144.000 ευρώ για την υπαγωγή της τράπεζας υπό αναγκαστική διαχείριση τον Φεβρουάριο του 2015. Πολλοί σχολίασαν ότι στο νόμο διάσωσης υπήρχε παραθυράκι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε να μην καταλογιστούν ευθύνες στους ανώτερους διοικητικούς των τραπεζών. «Είμαι περήφανη που είμαι μέλος μιας κυβέρνησης που εκφράζει μια απλή ιδέα: όποιος έκανε λάθος, να πληρώσει, οποιοσδήποτε και αν είναι, χωρίς ευνοιοκρατία. Εάν ο πατέρας μου έκανε λάθος, πρέπει να πληρώσει», δήλωνε στο κοινοβούλιο, κατηγορώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι παρουσιάζουν την οικογένειά της, «που ήταν κάποτε χωρικοί», σαν τους «Μπερλουσκόνι του Αρέτζο». Το σκάνδαλο αφαίρεσε από τη λάμψη της Ιταλίδας πολιτικού, που πριν από δύο χρόνια είχε θεωρηθεί σύμβολο αλλαγής και μετάβασης σε μια νέα γενιά πολιτικών – Πηγή: REUTERS/Remo Casilli

Το στοίχημα του Ρέντσι

Η κρισιμότητα αφορά το φιλόδοξο σχέδιο του Ιταλού πρωθυπουργού για μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων:

Italy 455px Italian regions provinces white no labels.svg adam
  • Γερουσία: Η άνω Βουλή της Ιταλίας δεν θα ασκεί πλήρεις νομοθετικές αρμοδιότητες και τα νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα χρειάζονται την έγκρισή της. Τα 315 μέλη της σημερινής σύνθεσής της (πλέον των έξι ισόβιων) θα μειωθούν σε εκατό Γερουσιαστές, οι οποίοι θα προέρχονται από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και το σώμα θα περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο. Το κυριότερο, η Γερουσία δεν θα μπορεί να εξετάζει προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης ή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του κράτους.
  • Άρθρο 5 του ιταλικού Συντάγματος: Οι επαρχίες, από τις οποίες αποτελούνται οι είκοσι περιφέρειες της χώρας (εκ των οποίων πέντε έχουν μεγαλύτερη αυτονομία) θα καταργηθούν. Αλλαγές θα επέλθουν και σε επίπεδο περιφέρειας, όπως και στο σύνολο της διοίκησης του κράτους.
  • Δημοψηφίσματα: Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει δημοψηφίσματα με σκοπό την ακύρωση νόμων. Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει δημοψηφίσματα με τα οποία θα προτείνονται νόμοι.
  • Εκλογή Προέδρου: Αλλαγές αναμένονται στη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. H πολιτική κρίση του 2011, με την παραίτηση Μπερλουσκόνι και τον διορισμό του Μάριο Μόντι (Mario Monti) στην πρωθυπουργία από τον τότε πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (Giorgio Napolitano) χωρίς εκλογές, ήταν πρωτοφανής -δεδομένου του εθιμοτυπικού ρόλου του Ιταλού προέδρου. Είχε δε προκαλέσει αρνητικές κριτικές διεθνώς, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ευρωπραξικόπημα στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία από τους 321 Γερουσιαστές, τους 630 Βουλευτές και τους 58 εκλέκτορες που ορίζονται (τρεις από κάθε μία, πλην της Αόστα) από τις είκοσι ιταλικές περιφέρειες. Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο σύνολο των 1009 εκλεκτόρων, δηλαδή 673 ψήφοι. Αν εκλεγεί πρόεδρος, γίνεται τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 505 ψήφοι. Ο νέος πρόεδρος έχει θητεία επτά ετών.

    Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 29-31 Ιανουαρίου του 2015, μετά την προαναγγελθείσα παραίτηση του 90χρονου Ναπολιτάνο στις 14 του ίδιου μήνα, αμέσως μετά το πέρας της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόεδρος στην τέταρτη ψηφοφορία αναδείχθηκε ο 71χρονος Σικελός χριστιανοδημοκράτης Σέρτζιο Ματαρέλα (Sergio Mattarella), μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις με πρώτη θέση το υπουργείο Κοινοβουλευτικών Σχέσεων το 1987-1989. Ο Ματαρέλα είχε προταθεί από τον Ρέντσι και στηρίχθηκε από τον κυβερνητικό εταίρο και πρώην πουλέν του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο (Angelino Alfano) της Νέας Κεντροδεξιάς (NCD), και του κόμματος Αριστερά-Οικολογία-Ελευθερία (SEL), που είχε κατέβει στις ευρωεκλογές του 2014 με τη συμμαχία L'Altra Europa con Tsipras.

Στις 26 Μαρτίου 2014 και παρά της ενδοκυβερνητικές διαμάχες, η κυβερνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία αναφορικά με το νόμο για τη διοικητική μεταρρύθμιση των περιφερειών με ψήφους 160 υπέρ έναντι 133 κατά. Ακολούθησε η υπερψήφιση από την κάτω Βουλή στις 3 Απριλίου 2014. Στις 6 Μαΐου 2014, η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Ιταλικής Γερουσίας. Στις 8 Αυγούστου, η Γερουσία επικύρωσε με τη στήριξη 183 βουλευτών το πρώτο στάδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Στη ροή των γεγονότων, που προκάλεσε την αμφισβήτηση στο πρόσωπο της νεαρής υπουργού που χειρίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης την παραπάνω νομοθετική διαδικασία, καταγράφεται η 22α Νοεμβρίου 2015, όταν η συνεταιριστική τράπεζα του Αρέτζο (Arezzo), Banca Etruria (Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio) τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, με τη δημιουργία κακής τράπεζας και μεταφοράς σε αυτήν των τοξικών στοιχείων ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση του νέου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που συνεχίζει να λειτουργεί.

Για την πρώην συνεταιριστική τράπεζα και το ζήτημα γύρω από τη Μαρία Έλενα και τον Πιερ Λουίτζι Μπόσκι, ο Ματέο Ρέντσι επανέλαβε τη γραμμή:

Renzopoli 2015 12 22T122243Z 1655358651 D1BESCTQOPAA RTRMADP 3 ITALY BANKS BONDS adam

Η κυβέρνησή μας δεν προβλέπει προνομιακές μεταχειρίσεις. Όποιος έκανε λάθος, θα πρέπει να πληρώσει.

«Renzipoly, παίζουμε μαζί τα Χριστούγεννα» γράφει το πλακάτ, που κρατά διαδηλωτής μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ιταλίας, στη Ρώμη, στις 22 Δεκεμβρίου 2015. Χιλιάδες οικογένειες είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μετά από τη διάσωση τεσσάρων συνεταιριστικών τραπεζών τον περασμένο Νοέμβριο. Για τον Ρέντσι, το 2016 -με δημοτικές εκλογές και πιθανό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί- προμηνύεται δύσκολο – Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi