Αναστασιάδης από Στρασβούργο: Η τρομοκρατία είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές της ΕΕ
«Η τρομοκρατία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια της ΕΕ», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης, στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει φόβος και τρόμος. Αντ 'αυτού, επισήμανε, ότι «οι ηγέτες της Ένωσης θα παραμείνουν ενωμένοι για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη της τρομοκρατίας».
Ο Κύπριος πρόεδρος καταδίκασε με τον πιο ισχυρό, όπως είπε, τρόπο τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο και εξέφρασε τη βαθύτατη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση της Γαλλίας.
Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε, σύμφωνα με το offsite.com.cy.: «Για την Κύπρο και το λαό της, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 ήταν επισφράγισμα ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού και μίας ταυτότητας χιλιετηρίδων», σημειώνοντας:
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ταύτισαν το 2004 το δικό τους μέλλον με το Μέλλον της Ευρώπης, με την πεποίθηση ότι σύντομα οι ίδιες συνθήκες ομαλότητας, ειρήνης και ασφάλειας που επικρατούν στα
υπόλοιπα κράτη μέλη θα επικρατούσαν και στην πατρίδα τους.
Για το ζήτημα του Brexit, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Εξελίξεις και τάσεις, όπως η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλείσιμο συνόρων, αναβίωση εθνικιστικών τάσεων, απαξίωση του ρόλου που διαδραματίζει η Ένωση μέσα από την έξαρση του λαϊκισμού και κατά το δοκούν υλοποίηση της αρχής της αλληλεγγύης, όξυνση του φαινομένου της τρομοκρατίας όπως αυτό που δυστυχώς βιώσαμε χθες, πρέπει έντονα να μας προβληματίσουν».
Ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε αναφορά στα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η οικονομία της χώρας τα τελευταία χρόνια, και υποστηρίζει πως δικαιώνει τη σειρά αποφάσεων ευθύνης που έλαβε η κυβέρνηση.
«Λαμβάνοντας δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις προβήκαμε στην υλοποίηση ουσιαστικών τομών και μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν την οικονομική μας ανασυγκρότηση συντομότερα από ότι και ο πιο αισιόδοξος θα ανέμενε», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019, δήλωσε: «Επιθυμούμε έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό της ΕΕ που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες εκείνες δαπάνες για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινών προκλήσεων. Ο νέος προϋπολογισμός, δεδομένου πλέον ότι θα είμαστε μια Ευρώπη των 27, πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος και ευέλικτος και να εξισορροπεί μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών μας και των σύγχρονων αναγκών».
Για το προσφυγικό είπε: «Η νότια γειτονιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει μαζικές μεταναστευτικές ροές και το βάρος είναι δυσανάλογο για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, μεταξύ αυτών και η χώρα μου που δέχεται διαρκώς αυξανόμενες, υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών υποδοχής αιτητών ασύλου, σε αναλογία πληθυσμού».
Για το Κυπριακό σημειώσε: «Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος κράτους μέλους. Ενός προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου είναι τη βούληση και την αποφασιστικότητα μου να εργασθώ άοκνα προκειμένου να επιτύχω μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Ειδικής του Απεσταλμένης με την ελπίδα πολύ σύντομα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς με στόχο τη συνολική λύση και την επανένωση. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, αφήνοντας κατά μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις και στενά εθνικά συμφέροντα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις. Για ένα πιο λαμπρό μέλλον για την Ένωση και τους πολίτες της», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αναστασιάδης.