ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση καταργεί κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών

ΗΠΑ: Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση καταργεί κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών
REUTERS/Elias Marcou

Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη έχει ως στόχο «να ενισχυθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος των κρατών να διαχειρίζονται το σύστημα μετανάστευσης» κατήγγειλαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ.

Στο λεπτομερές, πολυσέλιδο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον υπενθυμίζει ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις το 2017 επειδή οι στόχοι του Παγκόσμιου Συμφώνου είναι «ασύμβατοι με το αμερικανικό δίκαιο, την πολιτική και τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού».

«Οι αποφάσεις για την ασφάλεια των συνόρων, για το ποιος θα εγκατασταθεί νόμιμα ή θα λάβει την υπηκοότητα, είναι μεταξύ των σημαντικότερων κυριαρχικών αποφάσεων που λαμβάνει μια χώρα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Δεν είναι επομένως δυνατόν να τεθούν «υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας».

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετανάστες στην οικοδόμηση των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα σύμφωνο ή μια διαδικασία που επιβάλει ή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, κανονισμούς (...) ή δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είναι αντίθετοι με τη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις προς το συμφέρον του έθνους και των πολιτών μας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού πρακτορείου, οι ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν έντονα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να προωθήσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το σύμφωνο με πολλές άλλες χώρες, ιδίως της ανατολικής Ευρώπης. Μολονότι το σύμφωνο υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ πλην των ΗΠΑ, πολλές χώρες (Αυστραλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία) ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι αποχωρούν ή ότι παγώνουν τη συμμετοχή τους σ' αυτό.

Πάντως, παρά τις αναταράξεις άνευ προηγουμένου που προκάλεσε το παγκόσμιο σύμφωνο, περισσότερες από 100 χώρες αναμένεται να το επικυρώσουν στη σύνοδο του Μαρακές, την Δευτέρα και την Τρίτη. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.