Με ποιους ηγέτες θα συναντηθεί o Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της G20
Στο τραπέζι των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής της G20 θα προσέλθει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θα έχει τις πρώτες επαφές με κάποιους ηγέτες της Δύσης, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και αρθογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου.
Ο 33χρονος πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, έφτασε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Τετάρτη ταξιδεύοντας από την Τυνησία, όπου η επίσημη επίσκεψή του εκεί, προκάλεσε διαδηλώσεις εναντίον του, με διαδηλωτές να τον αποκαλούν «δολοφόνο».
Ανάμεσα στους λίγους ηγέτες που έχουν ανακοινώσει ότι θα συναντηθούν με τον πρίγκιπα διάδοχο, είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και θα συζητήσουν τη δολοφονία Κασόγκι, αλλά ο «κύριος στόχος» της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις, οι πετρελαιαγορές και ο συριακός πόλεμος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Υπήρξα πάντα πολύ σαφής για το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας και θα έχω αναπόφευκτα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στο περιθώριο της G20», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Πιστεύω και ελπίζω ότι οι έρευνες, και στην Τουρκία και στην Σαουδική Αραβία, θα συνεχίσουν για να διαλευκάνουν την υπόθεση, και για τους συγγενείς του κου Κασόγκι και για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «πολύ σοβαρή» την υπόθεση του φόνου του δημοσιογράφου.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες «έτοιμος να συναντηθεί» με τον μπιν Σαλμάν με θέμα συζήτησης την Υεμένη, για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Από την πλευρά της Τουρκίας, όπου διαπράχθηκε και η δολοφονία, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Sueffeutsche Zeitung, ότι ο πρίγκιπας διάδοχος ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Μια συνάντηση ενδέχεται να γίνει. Δεν έχει ληφθεί ακόμη μια τελική απόφαση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα μια ανώτερη τουρκική πολιτική πηγή, λίγο πριν την αναχώρηση Ερντογάν για την Αργεντινή.
Σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει ακούσει την ηχητική καταγραφή του φόνου του Κασόγκι «επειδή δεν μιλάει αραβικά», είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση μεταξύ του MbS και του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής «διάδρασης» με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει δηλώσει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Σαλμάν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια συνάντηση.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, δήλωσε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι κατηγορίες ενάντια στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για εγκλήματα πολέμου και για τη δολοφονία του Κασόγκι, ενδέχεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταθέσει μήνυση κατά του Σαουδάραβα πρίγκιπα, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Υεμένη, βασανισμούς πολιτών στη χώρα του και άλλες αξιόποινες πράξεις, κυρίως για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής μελετούν το αίτημα, και διεξάγουν έρευνα για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του μπιν Σαλμάν.
Χθες Τετάρτη, ομοσπονδιακός δικαστής της Αργεντινής ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να αναζητήσει πληροφορίες από την Υεμένη, την Τουρκία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο Αργεντινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Ραϊμόντι, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Sputnik, τόνισε σήμερα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει πλήρη ασυλία καθ’ όλη την επίσκεψή του στην λατινοαμερικανική χώρα.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν ανακοινώσει διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία του πρίγκιπα στη σύνοδο.