ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών νεκρά από ασιτία τα τελευταία τρία χρόνια

Υεμένη: 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών νεκρά από ασιτία τα τελευταία τρία χρόνια
REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Σοκαριστικές είναι οι εκτιμήσεις της οργάνωσης «Save the Children» για τα παιδιά στην Υεμένη, που απ' το 2015 βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου, καθώς σύμφωνα με τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση περίπου 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν πεθάνει απ' την πείνα και τις αρρώστιες, τα τελευταία τρία χρόνια.

«Ο αριθμός αυτός είναι αντίστοιχος με ολόκληρο τον παιδικό πληθυσμό κάτω των πέντε ετών στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μπέρμιγχαμ», σημειώνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες λιμοκτονούν μέχρι θανάτου κι αυτό είναι εντελώς αποτρέψιμο» σημείωσε ο διευθυντής της «Save the Children» στην Υεμένη, Τάμερ Κίρολος, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι ζωές περίπου 150.000 παιδιών κινδυνεύουν στην πόλη Χουντάιντα όπου υπάρχει «δραματική αύξηση» των αεροπορικών επιδρομών πάνω από την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού στην Υεμένη. Ο Οργανισμός επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η κρίση στην Υεμένη «συνδέεται άμεσα με την ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται στη χώρα.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», σύμφωνα με τον Λόουκοκ.

Η Υεμένη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στον πόλεμο, που κλιμακώθηκε το 2015 όταν η υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούτι, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ως αποτέλεσμα του εμφυλίου έχουν εκθέσει όλο και περισσότερες οικογένειες στον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων. Η φιλανθρωπική οργάνωση «Save the Children» η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί τον αποκλεισμό για αυτό το φαινόμενο, ενώ υποστηρίζει ότι με βάση έρευνές της αν δεν αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός, περίπου το 20-30% των παιδιών θα πεθαίνουν κάθε χρόνο.