ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε η Α. Μέρκελ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών

Τι είπε η Α. Μέρκελ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών
Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση και τα λάθη των ιδρυτών της σχετικά με τον ενιαίο νόμισμα ακόμη, και πρέπει να αντιμετωπιστούν είπε η Άνγκελα Μέρκελ σήμερα μιλώντας στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στην Καρλσρούη.

Η γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την στάση του απέναντι στην ελληνική κρίση ενώ εξήρε την συνεισφορά του στην προσπάθεια επίλυσης της. Οι παριστάμενοι έδειξαν να ενθουσιάζονται με την συγκεκριμένη αναφορά στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και χειροκρότησαν θερμά για αρκετή ώρα.

«Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM.

Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία – για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό λέγοντας ότι η Γερμανία θα «μειώσει δραστικά» τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα.

«Αυτή η πρόκληση είναι τεράστια,» είπε για την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει την εισροή τους στην Γερμανία, η οποία αναμένεται να αγγίξει το 1 εκατομμύριο ανθρώπους αυτή τη χρονιά.

Η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με «ανταρσία» μέσα στο ίδιο της το κόμμα, έτσι απευθυνόμενη σε κομματικό ακροατήριο υιοθέτησε σκληρότερη γλώσσα για όλα τα θέματα.

Ωστόσο, η Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της χώρας της για τους Σύρους πρόσφυγες λέγοντας ότι αποτελεί πριν από όλα «ανθρωπιστική ανάγκη» ενώ η Γερμανία θα αποκομίσει πολλά οφέλη.

Την ίδια στιγμή ζήτησε τον μεγαλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων από ειδική ευρωπαϊκή ομάδα και ακτοφυλακή.

Η ομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου κινήθηκε σε έντονα πατριωτικούς τόνους μιλώντας για μια Γερμανία «ανοιχτή, ανεκτική, συναρπαστική και με ισχυρή ταυτότητα», την Γερμανία του μέλλοντος.

Η ομιλία της Μέρκελ έλαβε θερμής υποδοχής με τους παριστάμενους να χειροκροτούν όρθιοι πάνω από πέντε λεπτά, με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «την πιο σημαντική ομιλία της καριέρας της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ