ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Μεγάλες ουρές και καταγγελίες στην Τζόρτζια

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Μεγάλες ουρές και καταγγελίες στην Τζόρτζια
REUTERS

Η πολιτεία Τζόρτζια, στα νότια των ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της κάλυψης των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, για πολλούς λόγους.

Τα προβλήματα στα αυτόματα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι, οι μεγάλες ουρές, αλλά και οι ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των αφροαμερικανών έδωσαν τον τόνο την Τρίτη, ημέρα που διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές.

Η έλλειψη λειτουργικών μηχανημάτων σε πολλές Κομητείες ανάγκασε τους ψηφοφόρους να σχηματίσουν μεγάλες ουρές.

Η αναμέτρηση για την ανάδειξη του κυβερνήτη είναι ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα στον Μπράιαν Κεμπ, τον οποίο υποστήριξε προσωπικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και τη Στέισι Έιμπραμς, μια Δημοκρατική πολιτική στο πλαίσιο της εκστρατείας της οποίας έκαναν εμφανίσεις ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Όπρα Γουίνφρι, η διάσημη δισεκατομμυριούχος αφροαμερικανή τηλεπαρουσιάστρια.

Η Έιμπραμς ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη αφροαμερικανή που θα εκλεγεί στο αξίωμα, σε μια Πολιτεία του πολύ συντηρητικού «βαθέος νότου».

Ο Κεμπ είναι υπουργός Εσωτερικών στην Τζόρτζια, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις εκλογές. Οι αντίπαλοί του και οι επικριτές του κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Κεμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων αφροαμερικανών .Η αστυνομία στην Πολιτεία εξάλλου καταγγέλθηκε ότι παρενόχλησε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Η ιστορία του λεγόμενου βαθέος νόμου, όπου οι διαβόητοι νόμοι του Τζιμ Κρόου επί σχεδόν εκατό χρόνια μετά το τέλος της δουλείας περιθωριοποιούσαν την κοινότητα των Αφροαμερικανών, ρίχνουν βαριά σκιά στα πάντα, κάτι από το οποίο δεν εξαιρούνται οι εκλογές.

Στο μεταξύ στη Βόρεια Ντακότα, οι ιθαγενείς επίσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να ψηφίσουν. Οι υποστηρικτές προειδοποιούσαν εδώ και μήνες εναντίον των αλλαγών που προωθήθηκαν στον εκλογικό νόμο και προβλέπουν ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να δηλώνει τη διεύθυνσή του για να αποκτά το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά οι περισσότεροι ιθαγενείς που ζουν σε καταυλισμούς χρησιμοποιούν ταχυδρομικές θυρίδες.

Η Δημοκρατική Χάιντι Χάιτκαμπ, που δίνει σκληρή μάχη στη Βόρεια Ντακότα —προπύργιο των Ρεπουμπλικανών — απολαύει γενικά ευρεία υποστήριξη στις τάξεις των τοπικών φυλών. Εάν οι ιθαγενείς εμποδιστούν να ψηφίσουν, οι πιθανότητες της να παραμείνει στη Γερουσία θα μειωθούν ακόμη περισσότερο από το ήδη πολύ χαμηλό 25% που της έδιναν αναλυτές.