Ινδονησία: Ο λόγος για τον οποίο σημειώνονται πολλοί και ισχυροί σεισμοί
Τις πληγές της μετρά η Ινδονησία μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν την Κελέβη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 832 άνθρωποι.
Πρόκειται για μια χώρα, όπου το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνει σεισμός, αλλά πότε και αυτό γιατί γεωγραφικά βρίσκεται πάνω στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, την περιοχή δηλαδή που είναι στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού όπου σημειώνεται μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων.
Το Δαχτυλίδι έχει πεταλοειδές σχήμα 40.000 χιλιομέτρων και σχετίζεται με μία συνεχή σειρά ωκεάνιων τάφρων, ηφαιστειακών τόξων, και ηφαιστειακών ζωνών ή και κινήσεις τεκτονικών πλακών.
Μια από τις πιο σεισμικά ενεργές ζώνες στον πλανήτη εκτείνεται από την Ιαπωνία και την Ινδονησία, από την πλευρά του Ειρηνικού, και φτάνει μέχρι την Καλιφόρνια και τη Νότια Αμερική.
«Οι τεκτονικές πλάκες και το Δαχτυλίδι της Φωτιάς είναι οι κυριότεροι λόγοι που η Ινδονησία έχει τόσους σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις», αναφέρει ο μετεωρολόγος του CNNi Allison Chinchar. «Η γη κάτω από αυτές (σσ. τις πλάκες) αλλάζει διαρκώς και συνεχώς κινείται», σημειώνει,.
Τους τελευταίους μήνες, το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας έχει σφυρηλατηθεί από πολλούς σεισμούς, μια θανατηφόρα υπενθύμιση της επικίνδυνης τοποθεσίας της χώρας.
Την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να αναρρώσουν από τον σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το δημοφιλές τουριστικό νησί Λομπόκ, τον Ιούλιο, τον περασμένο Αύγουστο ο Εγκέλαδος χτύπησε με 6,9 Ρίχτερ.
Οι κύριοι σεισμοί ακολουθούνται από δεκάδες μετασεισμούς που συνεχίζονται για μέρες.
Why Indonesia has so many earthquakes, by Nicole Chavez, CNN