ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση της Άγκυρας στην Αθήνα για τους μουφτήδες της Θράκης

Επίθεση της Άγκυρας στην Αθήνα για τους μουφτήδες της Θράκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Κατά της Ελλάδας στρέφεται για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι να ζητά σήμερα επανεξέταση του σχεδίου νόμου για τους μουφτήδες.

«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Ακσόι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες ενώ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να «σταματήσουν να αγνοούν τους εκλεγμένους μουφτήδες».

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο, η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα φιλοξενεί μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων, όπου οι μουφτήδες έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν για οικογενειακά θέματα και κληρονομικά ζητήματα των μουσουλμάνων, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία.

«Το ζήτημα των εκλογών των μουφτήδων αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας από το 1991. Η εκλογή μουσουλμάνων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίζεται από τη Συνθήκη της Αθήνας η οποία συνήφθη μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στον ελληνικό νόμο 2345/1920. Ωστόσο, η Ελλάδα ακύρωσε τον νόμο αυτό το 1991 και ξεκίνησε η ίδια τον διορισμό τους», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Hami Aksoy cropped


O X. Ακσόι/ Πηγή: Wikipedia

«Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων Τούρκων στις πόλεις Κομοτηνής και Ξάνθης δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που διορίζονται από το ελληνικό κράτος και εκλέγουν τους δικούς τους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Στις αρχές Αυγούστου, ψηφίστηκε τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μουφτήδες -και οι δύο άνω των 67 ετών- θα πρέπει να αποχωρήσουν από το αξίωμά τους.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, οι μουφτήδες της Θράκης καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών που τηρεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ως προς τη θητεία των Μουφτήδων, στην τροπολογία αναφέρεται πως στόχος είναι να μπορεί η πολιτεία να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία.

Οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας ενώ με διάταξη που έχει περιληφθεί στο κείμενο της τροπολογίας δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε με απόφαση του υπουργού Παιδείας να μπορεί να παρατείνεται η προβλεπόμενη προθεσμία για την κατ΄εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 10ετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.