ΚΟΣΜΟΣ

Flexicurity: Το μοντέλο της Δανίας που ενθουσίασε τον Εμανουέλ Μακρόν

Flexicurity: Το μοντέλο της Δανίας που ενθουσίασε τον Εμανουέλ Μακρόν
Ritzau Scanpix/Nils Meilvang via REUTERS

Σε επίσκεψη στη Δανία, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν σταματά να αναφέρει ως υπόδειγμα το σύστημά της flexicurity - flexisecurite*, που συνδυάζει κινητικότητα στην απασχόληση και γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας, ακόμη κι αν η αγορά εργασίας στη Δανία και τη Γαλλία δεν είναι συγκρίσιμες.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται στη Δανία εδώ και 20 χρόνια και θεωρείται επιτυχημένο σε αυτήν την ευημερούσα χώρα των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο κοινωνικός διάλογος προηγείται κάθε μεταρρύθμισης, πράγμα που ενθουσιάζει τον πρόεδρο της Γαλλίας.

«Κατά την άφιξή μας, ο πρεσβευτής μού είπε: έρχεστε σε μία χώρα όπου εφαρμόζεται το δικό σας πρόγραμμα», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια του δείπνου με την βασιλική οικογένεια.

Το μοντέλο της Δανίας, «από το οποίο ολόκληρη η Ευρώπη θα έβγαινε κερδισμένη αν αντλούσε έμπνευση», δείχνει ότι «το κράτος προνοίας μπορεί να συνδυασθεί με την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και ο ανταγωνισμός μπορεί να συνδυασθεί με το Περιβάλλον» είπε, ένα σχήμα που ακούγεται σαν απάντηση στις επικρίσεις κατά της αγοράς που διατυπώνει ο πρώην υπουργός του, ο ακτιβιστής οικολόγος Νικολά Ιλό, που παραιτήθηκε χθες αιφνιδιαστικά.

Παραίτηση Γάλλου υπουργού σε... ραδιοφωνική εκπομπή

Όπως δείχνει το όνομά της, η flexicurity επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν εύκολα υπαλλήλους, οι οποίοι σε αντάλλαγμα λαμβάνουν υψηλά επιδόματα ανεργίας και σημαντικές κοινωνικές παροχές (σύνταξη, γονική και άλλη άδεια. κλπ.) ανεξάρτητα με την αρχαιότητα.

Οι παροχές αυτές είναι τόσο υψηλές που δεν υπάρχει κανένα κόστος στην αλλαγή εργοδότη.

Η ιδέα ενέπνευσε την πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν (1993-2001), την ώρα που η χώρα εφάρμοζε μία από τις υψηλότερες φορολογίες στον κόσμο και η ανεργία ξεπερνούσε το 11%.

Η Δανία επέλεξε το 1994 να απλοποιήσει δραστικά την απόλυση και την πρόσληψη.