Άκαρπες οι συνομιλίες για την τύχη των δεκάδων μεταναστών του Diciotti
Άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ 10 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στο θέμα της διαμάχης που έχει προκύψει προσφάτως για το μεταναστευτικό, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το ιταλικό πλοίο Diciotti, που παραμένει σε λιμάνι της Ιταλίας.
«Η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti», ανέφερε ένας διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters.
«Όμως, το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο». «Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία για το Diciotti» συμπλήρωσε.
Το τελεσίγραφο από τον ντι Μάιο και η απάντηση της ΕΕ
Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, στην ΕΕ προκειμένου να εξεύρει μια λύση για την κατανομή των περίπου 170 προσφύγων και μεταναστών και απείλησε ότι δεν θα καταβάλει την ετήσια συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε πως οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά. «Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.
«Ήκιστα εποικοδομητικά σχόλια δεν βοηθούν και μας απομακρύνουν από μια λύση», υπογράμμισε επίσης. «Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε.
«Εγκλωβισμένοι»
Συνολικά 190 μετανάστες διεσώθησαν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα από το πλοίο Diciotti. Από αυτούς 13 που χρειαζόντουσαν ιατρική βοήθεια μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ το πλοίο με τους υπόλοιπους 177 κατέπλευσε στο λιμάνι της Κατάνια, στη Σικελία.
Υπό τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επέτρεψε σε 27 παιδιά να αποβιβαστούν από το πλοίο αυτό την Τετάρτη.
Ωστόσο ο Σαλβίνι σημείωσε ότι οι υπόλοιποι μετανάστες θα παραμείνουν πάνω στο πλοίο έως ότου δεχθούν να τους πάρουν άλλες χώρες της ΕΕ.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ορισμένοι από τους μετανάστες ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, απεργία πείνας.