FT: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση
«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το τελευταίο της πρόγραμμα την ερχόμενη εβδομάδα, ένα δείγμα ότι η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα είναι κοντά, ο αριθμός των νεαρών Ελλήνων που δεν βλέπουν το μέλλον τους στη χώρα είναι, ακόμη, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητά της», γράφουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αναδεικνύοντας ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, το brain drain.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος στην εφημερίδα «το brain drain έχει, ξεκάθαρα, αρνητικές επιπτώσεις στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». «Το ερώτημα», όπως συμπληρώνει, «είναι εάν αυτό το κύμα εξειδικευμένων και διεθνοποιημένων Ελλήνων θα επιστρέψει τελικώς (στη χώρα) και θα βοηθήσει την μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης».
Περίπου 350.000 με 400.000 Έλληνες, κυρίως μεταξύ των 20 και των 30 ετών, έχουν μεταναστεύσει – κατά βάση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα – από το 2010. Ποσοστό μεγαλύτερο του 2/3 αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, ίσως έχουν και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Πρατσινάκη, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο γιατροί, μηχανικοί και ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τομείς που έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, είναι το μεγαλύτερο μέρος των ειδικοτήτων που επιλέγουν τη μετανάστευση.
Στην Ελλάδα, προ ευρωζώνης, ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό αποτελούσε εισιτήριο για μία καλύτερη δουλειά στη χώρα. Μετά το 2000, όμως, οι Έλληνες ήταν μεταξύ των Ευρωπαίων που αποφάσιζαν πιο δύσκολα να μετακομίσουν για μία καλύτερη δουλειά.
Η οικονομική κρίση όμως, άλλαξε την εικόνα. «Η μετανάστευση έχει γίνει ένας από τους παράγοντες που σκέφτεσαι και οι φίλοι και οι συγγενείς αντιδρούν πολύ θετικότερα απ΄ότι στο παρελθόν στις αποφάσεις φίλων και συγγενών να φύγουν».
Και όσοι φεύγουν δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο να επιστρέψουν. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ που έγινε πέρσι στο Λονδίνο και την Ολλανδία, το ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών που σκοπεύουν να γυρίσουν στην Ελλάδα εντός των επόμενων τριών ετών είναι μικρότερο του 10%, ενώ το 20% των ερωτηθέντων σημείωσαν πως θα ήθελαν να γυρίσουν κάποια στιγμή.