ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Οκτώ μετανάστες πέθαναν από ασφυξία σε φορτηγό

Λιβύη: Οκτώ μετανάστες πέθαναν από ασφυξία σε φορτηγό
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Hani Amara

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, βρέθηκαν νεκροί, από ασφυξία, μέσα σε φορτηγό-ψυγείο εντός του οποίου υπήρχαν συνολικά εκατό μετανάστες, κοντά στη Ζουάρα, στη Λιβύη.

«Λάβαμε μια πληροφορία για την παρουσία ενός ύποπτου φορτηγού-ψυγείου ανατολικά της Ζουάρα», διευκρίνισε ο Χάφεντ Μουάμαρ, της διεύθυνσης ασφαλείας της πόλης. «Ανακαλύψαμε στο εσωτερικό 100 μετανάστες εθνικοτήτων από την Αφρική και την Ασία, σε κατάσταση μεγάλης κόπωσης και ασφυξίας», σημείωσε.

Άτομα που παρουσίαζαν αναπνευστική δυσχέρεια εισήχθησαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Ζουάρα, παράκτιας πόλης που βρίσκεται 100 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ασφαλείας, το φορτηγό κατασχέθηκε κοντά στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Mellitah, κοντά στα σύνορα με τη Τυνησία και σημείο εκκίνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Greenstream που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.

Οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, αφρικανικές και αραβικές χώρες, είχαν αφεθεί εκεί από διακινητές, περιμένοντας την αναχώρησή τους με πλοίο για τις ιταλικές ακτές.

«Οι υπεύθυνοι έχουν αναγνωριστεί και αναζητούνται» από τις δυνάμεις της τάξης, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φορτηγό κανονικά «χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά κρεάτων και ψαριών».

Αυτοκίνητα τέτοιου τύπου χρησιμοποιούνται από τους διακινητές για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών υπό πλήρη μυστικότητα από ένα σημείο διαμετακόμισης σε ένα άλλο ή προς τις ακτές απ΄ όπου θα αναχωρήσουν, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Τον Φεβρουάριο, 20 μετανάστες σκοτώθηκαν σε τροχαίο με φορτηγό στη δυτική Λιβύη. Τον Ιούνιο του 2017, επτά μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό ψυγείο κοντά στην Τρίπολη.

Από την εποχή του Μουάμαρ Καντάφι, χιλιάδες μετανάστες διέσχιζαν κάθε χρόνο τα σύνορα της Λιβύης για να πάνε να δουλέψουν στη χώρα αυτή ή επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου με προορισμό την Ευρώπη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την πτώση του δικτάτορα το 2011, οι διακινητές επωφελούνται από το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη για να στέλνουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες με σαπιοκάραβα προς την Ιταλία.