Μέρκελ: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια
Χρειάζεται περαιτέρω μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Το θέμα είναι πρώτα από όλα μια ισχυρή και σταθερή νομισματική ένωση. Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο μέρος του προγράμματος για την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα υπήρξε για μας μια μεγάλη πρόκληση, όπως και άλλα προγράμματα διάσωσης για χώρες του ευρώ.
Αλλά συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σήμερα σταθερό, τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και οι χώρες έγιναν πιο ανταγωνιστικές και αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στο προς το δικό μας συμφέρον. Αλλά παραμένει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», σημείωσε.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η καγκελάριος σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην σύνοδο αυτή κορυφής».
Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία».
«Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών», πρόσθεσε.
Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία, σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ.
Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.