ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ κοντά στη Γη θα περάσει μεγάλος αστεροειδής

Πολύ κοντά στη Γη θα περάσει μεγάλος αστεροειδής
JTB/UIG via Getty Images

Ακόμα ένας ουράνιος επισκέπτης αποφάσισε να δει από πολύ κοντά τη Γη μας. Πρόκειται για έναν μεγάλο αστεροειδή διαμέτρου 470 μέτρων, ο οποίος αναμένεται να περάσει σε σχετικά κοντινή απόσταση, χωρίς όμως να μας απειλήσει. Αυτό θα γίνει την 31η Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του Χάλογουιν.

Ο "κύριος" 2015 TB145, σύμφωνα με το όνομα του του έδωσαν οι επιστήμονες, ενδέχεται να είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αστεροειδής μέχρι το 2017 και γενικά το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα που θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας έως τότε. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει η Nasa.

Εφόσον οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθός του είναι ακριβείς, αυτός ο αστεροειδής είναι 28 φορές πιο ογκώδης από τον μετεωρίτη Τσελιάμπινσκ που διείσδυσε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2013, αναφέρει ο ιστότοπος "Earth and Sky".

Ο 2015 TB145 θα προσεγγίσει τη Γη σε μια απόσταση περίπου 500.000 χιλιομέτρων ήτοι μια απόσταση 1,3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη.

Το αντικείμενο το πιθανότερο δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, ωστόσο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούσαν να το παρατηρήσουν με τη βοήθεια τηλεσκοπίων.

Ο αστεροειδής θα περάσει από κοντά μας στις 15.14 GMT (18.14 ώρα Ελλάδας) την 31η Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ