Λιβύη: Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη (14/6) ότι εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, σκοτώνοντας «έναν τρομοκράτη».
Η επιχείρηση διεξήχθη την Τετάρτη περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπάνι Ουάλιντ σε συντονισμό με τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με σκοπό να «αποτρέψει επιχειρήσεις των τζιχαντιστών και να τους εμποδίσει να δράσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «ακόμη αποτιμούν το αποτέλεσμα αυτού του πλήγματος» προστέθηκε στην ανακοίνωση.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο αμερικανικός στρατός επιτίθεται εναντίον της ΑΚΙΜ στην επικράτεια της Λιβύης.
Την 24η Μαρτίου, ένα ανώτερο στέλεχος αυτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Νταούντ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο Ουμπάρι, στον νότο.
Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Σομαλίας, το Πεντάγωνο έχει πλήρη εξουσιοδότηση να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη. Μόνη προϋπόθεση, ο συντονισμός με τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.
Από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι παραδομένη σε μυριάδες παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία η καθεμιά για λογαριασμό της: από τη μια, η ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, από την άλλη μια κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία της στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επωφελήθηκε από το χάος για να καταλάβει τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016. Όμως το ΙΚ παραμένει ενεργό στη Λιβύη και οι ΗΠΑ εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών και βάσεών τους.
Την 6η Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε μια επιδρομή εναντίον του ΙΚ κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις τζιχαντιστές, κατά την USAFRICOM.