ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό

Ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό
REUTERS/ file photo

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο γερμανικός Τύπος για τη  συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Handelsblatt

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος» γράφει η Handelsblatt και σημειώνει: «Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική.​Μετά από 27χρόνια η Ελλάδα και η πΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό».

«"Είμαι ευτυχής, συμφωνήσαμε" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του στην τηλεόραση κάνοντας λόγο για "σημαντική διπλωματική επιτυχία" και "ιστορική στιγμή". Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια δεν ονομάζεται πλέον "Μέγας Αλέξανδρος", αλλά "Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας". Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δεν υπάρχει πια η επιγραφή "Μέγας Αλέξανδρος", αλλά "Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων". Οι αλλαγές αυτές άνοιξαν τον δρόμο για μια συμφωνία με την Ελλάδα» δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Ανακούφιση από Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον. Για τη Δύση η συμφωνία στη διένεξη για την ονομασία, που αντιμετωπιζόταν με απουσία κατανόησης, είναι ένα σημαντικό βήμα. Διότι τώρα ανοίγει η πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη μικρή βαλκανική χώρα. Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική. Έλυσε ένα πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε γόρδιο δεσμό για πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς για 27 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται ως ένας πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος. Η ψηφοφορία για την ονομασία στην ελληνική Βουλή θα είναι, ωστόσο, δοκιμασία για την κυβέρνηση, μιας και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός εξαρτάται από τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Το αν θα τις λάβει, παραμένει ανοιχτό».

Εξάλλου, πλήθος είναι τα δημοσιεύματα και οι αναφορές σε γερμανικό Τύπο και μέσα ενημέρωσης για τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα του ονόματος. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de)

Die Zeit

H Zeit Online σημειώνει: «Μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η πΓΔΜ θα ονομάζεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος. Πριν όμως γίνει πράξη η συμφωνία, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Πράσινο φως θα πρέπει να δώσουν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία αφότου πρώτα τα Σκόπια εφαρμόσουν τους όρους που έθεσε».

Der Spiegel

Τo Spiegel Online παρατηρεί: «Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ. Η διένεξη για την ονομασία της πρώην δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το 1991, όταν η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα, ωστόσο, απέρριπτε ο όνομα "Μακεδονία", επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος».

FAZ

«Η Ελλάδα ζητούσε εδώ και χρόνια να αλλάξει όνομα η "Μακεδονία". Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Αθήνα δημόσια και αναγγέλλει το απίστευτο: μια συμφωνία στο θέμα του ονόματος με την γείτονα» γράφει η FAZ.

Η διαφωνία φαινόταν παράλογη, αλλά οι συνέπειες ήταν σοβαρές: Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη του βαλκανικού κράτους της «Μακεδονίας» στη Δύση. Ο λόγος; Το όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, οι Σλάβοι κάτοικοι του παρανόμως σήμερα αποκαλούμενου έτσι κράτους της Μακεδονίας, μιας πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν αυτό το όνομα.

Σε τελευταία ανάλυση, οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σχεδόν μια χιλιετία μετά τη γέννηση του Αλεξάνδρου. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα εμπόδισε η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας του Βουκουρεστίου το 2008 - αν και όλα τα άλλα κράτη της Συμμαχίας ήταν υπέρ.

Σύμφωνα με τη FAZ, οι συνέπειες της προκληθείσας από την Ελλάδα αναγκαστικής απομόνωσης της Μακεδονίας δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας μόνο για την ίδια τη χώρα αυτή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητικές για ολόκληρα τα νότια Βαλκάνια. «Ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, με το πέρασμα των χρόνων, μετέτρεψε τη χώρα σε αυτοκρατορία για τον εαυτό του και μια μικρή κλίκα κλεπτοκρατών. Στον αλβανικό πληθυσμό της «Μακεδονίας», που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού κράτους, άρχισαν κα ακούγονται φωνές για προσάρτησή τους στο γειτονικό κράτος της Αλβανίας, εάν ο δρόμος της πΓΔΜ προς τη Δύση συνέχιζε να παραμένει κλειστός» σημειώνει η FAZ.