ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο ενεργοποιεί εκ νέου το «Δουβλίνο»

Το Βέλγιο ενεργοποιεί εκ νέου το «Δουβλίνο»
REUTERS/Djordje Kojadinovic/ file photo

Με απόφασή του, βελγικό δικαστήριο ανοίγει το δρόμο στις Αρχές προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Πιο συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο βελγικό δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή ενός Παλαιστίνιου πρόσφυγα στην Ελλάδα, απορρίπτοντας την προσφυγή του κατά της διοικητικής απόφασης επιστροφής του.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εν λόγω πρόσφυγας δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ανήκει στις «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού, ενώ οι ελληνικές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφερθεί σε κέντρο υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στα νησιά.

Ο Βέλγος υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης T. Francken, αφού εξέφρασε την «τεράστια χαρά» του για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «ορόσημο στην πρόσφατη μεταναστευτική ιστορία».

Το σκεπτικό του δικαστηρίου, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας De Standaard, ήταν ότι παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και τη διεκπεραίωση των αιτήσεων απονομής ασύλου, αυτά δεν λειτουργούν ως εμπόδιο για την επιστροφή των προσφύγων.

Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υφίσταται πλέον λόγος «αρχής» που να παρεμποδίζει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η απόφασή του δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», τονίζοντας ότι παρόμοιες υποθέσεις πρέπει να κρίνονται «κατά περίπτωση» και με την παροχή συγκεκριμένων εχέγγυων από τις ελληνικές Αρχές.

Η απόφαση «αποτελεί ένα νέο βήμα στον αγώνα εναντίον της πρακτικής των προσφύγων που οδήγησε σε χαοτικές καταστάσεις το 2015, να επιλέγουν δηλαδή την χώρα εκείνη που θεωρούν ότι παρέχει το ευνοϊκότερο για τους ίδιους καθεστώς προκειμένου να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου», δήλωσε ο Francken και πρόσθεσε: «Δίνει επίσης ένα σημαντικό μήνυμα στη μαφία των διακινητών ανθρώπων ότι η μετάβαση παράνομων μεταναστών στη χώρα μας μέσω της Ελλάδας, δεν επιβραβεύεται».