ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Νέα πειραματικά φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού έμπολα

Κονγκό: Νέα πειραματικά φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού έμπολα
REUTERS/KENNY KATOMBE

H Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενέκρινε την χρήση πέντε πειραματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης έμπολα κρίσης έμπολα που "χτύπησε" εκ νέου τη χώρα.

Οι αγωγές εγκρίνονται πρώτη φορά για ευρεία χρήση ενώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιδημίες έμπολα, δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μία εξ αυτών είχε εγκριθεί για περιορισμένη χρήση στη επιδημία του ιού που έπληξε κυρίως την Νέα Γουινέα, την Λιβερία και την Σιέρρα Λεόνε και αργότερα επεκτάθηκε σε 7 ακόμα χώρες μεταξύ του 2014 και 2016, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.

Στην πρόσφατη κρίση στο Κονγκό που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, σημειώθηκαν μέχρι στιγμής 58 διαγνωσμένα κρούσματα και έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι.

Οι απόπειρες περιορισμού της έξαρσης περιλαμβάνουν την απομόνωση και φροντίδα των ασθενών, την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την χρήση ενός πειραματικού εμβολίου, του rVSV-ZEBOV.

Το εμβόλιο αυτό, η πειραματική χρήση του οποίου ξεκίνησε τον Μάιο, δόθηκε αρχικά σε πάροχους υπηρεσιών υγείας και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε συγγενείς και γνωστούς διαγνωσμένων ασθενών. Σύμφωνα με αναφορά του ΠΟΥ που εκδόθηκε στις 30 Μαϊου αναφέρεται ότι το εμβόλιο φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο ενώ η τοπική κοινότητα παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα συνεργάσιμη στην προσπάθεια εμβολιασμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι του ΠΟΥ φαίνεται να τηρούν θετική στάση ως προς τον έλεγχο της έξαρσης διότι οι ειδικοί δεν φαίνεται να έχουν σημειώσει συγκλονιστική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι νέες εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν τρία κοκτέιλ αντισωμάτων (το ZMapp, το REGN και το mAb 114) καθώς και δύο αντιικά φάρμακα (το remdesivir και το favipiravir). Το 2014, το ZMapp είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο Αμερικανούς ιεραποστόλους, τον Δρ. Kent Brantly και την Nancy Writebol, οι οποίοι είχαν νοσήσει στη Λιβερία. Η χορηγία των φαρμάκων θα γίνει σε συντονισμό μεταξύ του ΠΟΥ και άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Κονγκό, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Ερυθρός Σταυρός.

Η χρήση των φαρμάκων θα χορηγηθεί κατά την κρίση του ιατρικού προσωπικού το οποίο θα επιλέξει πότε και ποια φάρμακα θα μπορούν να χορηγηθούν σε κάθε περίπτωση. Τα φάρμακα θα χορηγούνται με την συναίνεση των ασθενών και εφόσον οι ειδικοί παρακολουθούν και αναφέρουν προσεκτικά τυχόν παρενέργειες, δήλωσε ο ΔΟΥ. Οι παρατηρήσεις από την χρήση των φαρμάκων θα χρησιμοποιηθούν και ως μέρος δοκιμής προς πληροφόρηση της λειτουργίας τους ώστε να μπορέσουν, πιθανώς, να χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά σε άλλες αντίστοιχες επιδημίες.

Υπολογίζεται ότι ο ιός έμπολα είναι θανατηφόρος στο 50% των περιπτώσεων ενώ πλήττει κατά κύριο λόγο ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι μαϊμούδες και οι γορίλλες.

Η μετάδοσή του γίνεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων ή μέσω της επαφής με νεκρά ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Experimental drugs approved for use in Congo Ebola outbreak by Meera Senthilingam, CNNi