ΚΟΣΜΟΣ

Κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Λιβύη τον Δεκέμβρη

Κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Λιβύη τον Δεκέμβρη
Etienne Laurent/Pool via Reuters

Οι τέσσερις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν σήμερα στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα τους στις 10 Δεκεμβρίου, δήλωσε σύμβουλος του Λίβυου πρωθυπουργού, Φάγεζ αλ Σάραζ, την ώρα που στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να εξέλθει η Λιβύη από την κρίση.

Ο Τάχερ αλ Σόνι διευκρίνισε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι τέσσερις παράγοντες που μετέχουν στις συνομιλίες στο Παρίσι συμφώνησαν επίσης «στην οριστικοποίηση μιας συνταγματικής βάσης για τις εκλογές» ως τις 16 Σεπτεμβρίου.

«Είναι θετικό ότι όλες οι λιβυκές πλευρές που είναι παρούσες στη διάσκεψη στο Παρίσι συμφωνούν σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στις εκλογές τον Δεκέμβριο», δήλωσε παράλληλα μέσα από τη διάσκεψη ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. «Ας ελπίσουμε και ας τους βοηθήσουμε να τηρήσουν αυτήν τη σημαντική δέσμευση», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσκαλέσει σήμερα σε συνομιλίες στο Παρίσι τους τέσσερις βασικούς παράγοντες της σύγκρουσης στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην κρίση στη χώρα αυτή, η οποία εξακολουθεί να βυθίζεται στο χάος επτά χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

«Έχουμε κάθε συμφέρον, για την ασφάλειά μας, να εργαστούμε για τη σταθερότητα στη Λιβύη. Γι' αυτό κάλεσα σήμερα σε συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο πρόεδρος Μακρόν κατά την άφιξη των Λίβυων αξιωματούχων στο προεδρικό μέγαρο.

«Η περίοδος που διανύουμε (...) απαιτεί αποφάσεις» για να «συμφιλιωθούν» οι πρωταγωνιστές της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, υπογράμμισε επίσης ο Μακρόν υποδεχόμενος τον Σάραζ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκτός από τον Σάραζ στη σύνοδο αυτή συμμετέχουν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο Αγκίλα Σάλαχ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει την έδρα της στο Τομπρούκ και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο Χάλεντ αλ Μέσρι, πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο είναι το αντίστοιχο της άνω βουλής του κοινοβουλίου με έδρα την Τρίπολη.

«Ελπίζουμε οι Λίβυοι αξιωματούχοι να δεσμευθούν σε ένα σενάριο εξόδου από την κρίση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γασάν Σαλαμέ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη που συμμετέχει στη διάσκεψη.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για τη διοργάνωση εκλογών και την έξοδο της Λιβύης από την κρίση, επτά χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

Δέκα μήνες μετά τη συνάντηση του Σάραζ και του Χάφταρ κοντά στο Παρίσι στις 25 Ιουλίου 2017 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και πάλι κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου Μακρόν, ο τελευταίος αποφάσισε να συμπεριλάβει στη σημερινή διάσκεψη και άλλους πρωταγωνιστές της κρίσης.

Ο οδικός χάρτης που πρέπει να επικυρωθεί προβλέπει επίσης τη σύσταση στρατού και μίας υπηρεσίας ασφαλείας, που αυτή τη στιγμή αποτελούνται από δεκάδες πολιτοφυλακές, καθώς και την ίδρυση κεντρικής τράπεζας και κοινοβουλίου.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα ληφθούν ενώπιον 20 χωρών, ανάμεσά τους τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γείτονες της Λιβύης, ευρωπαϊκές χώρες, χώρες του Μάγρεμπ και του Κόλπου, οι οποίες εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση ή επηρεάζονται από αυτή.