ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις ανεπιτυχείς δοκιμές πυραύλου κρουζ με πυρηνοκίνητο κινητήρα πραγματοποίησε η Ρωσία

Τέσσερις ανεπιτυχείς δοκιμές πυραύλου κρουζ με πυρηνοκίνητο κινητήρα πραγματοποίησε η Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μετέδωσε ότι όλες οι δοκιμές του ρωσικού πυρηνικού κινητήρα που προορίζεται για πυραύλους κρουζ με απεριόριστη εμβέλεια δράσης υπήρξαν ανεπιτυχείς. Το Κρεμλίνο έσπευσε να σχολιάσει την είδηση και ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 1η Μαρτίου και στις επιτυχείς δοκιμές των εν λόγω πυραύλων, είπε :«Να ακούτε τον πρόεδρο της Ρωσίας και να τον πιστεύετε!».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι διαθέτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι ανεπιτυχείς αυτές δοκιμές αναφέρονται στην έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, την οποία είχαν συντάξει με γνώμονα την ομιλία που είχε εκφωνήσει ο πρόεδρος Πούτιν ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς οι δοκιμές πυραύλων κρουζ με πυρηνικό κινητήρα, οι οποίοι δεν μπορούν να αναχαιτισθούν από την αντιαεροπορική Άμυνα.

Το CNBC ισχυρίζεται επίσης ότι οι πύραυλοι εξερράγησαν και τις τέσσερις φορές και μάλιστα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το σημείο της εκτόξευσής τους.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμων του περιοδικού «Arsenal Otechestva» Αλεξέι Λεόνοφ, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Bfm.ru (business Fm), ισχυρίζεται ότι οι αναφορές του αμερικανού τηλεοπτικού δικτύου υποδηλώνουν άγνοια της πολύπλοκης διαδικασίας που ακολουθείται στις δοκιμές πυραύλων.

Αμφισβητώντας μάλιστα το περιεχόμενο των αναφορών αυτών, εκφράζει την απορία του για τις λεπτομέρειες που παρουσιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι «καμία κατασκοπεία του κόσμου δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία διαθέτει τέτοια συστήματα, την ύπαρξη τους. Δηλαδή δεν γνώριζαν θα έλεγα καν την ύπαρξη τους. Και αυτή τη στιγμή κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο αίφνης, εμφανίζεται να γνωρίζει τα πάντα μέχρι και το πρόγραμμα δοκιμών».