ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν έτοιμη να αυξήσει τους συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Τουρκία

Η Κομισιόν έτοιμη να αυξήσει τους συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Τουρκία
EUROKINISSI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε νέα έκθεσή της για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, επισημαίνει πως έχει σημειωθεί μία «σημαντική αύξηση» των ελεύσεων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την  Τουρκία, σημειώνοντας, παράλληλα, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής είναι έτοιμη να αυξήσει τους συνοριοφύλακες που επιχειρούν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Παρότι (οι ελεύσεις) είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο προ της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, οι ελεύσεις από την Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο του 2018 και στα ελληνικά νησιά (9,349 από την αρχή του 2018) και στα χερσαία σύνορα (6,108 έως σήμερα το 2018 – πέντε φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο το 2017). Παρότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κατά μήκος της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, τους τελευταίους μήνες είχαμε αναφορές για αύξηση των ροών από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν, που είδε προ ολίγου το φως της δημοσιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία έχει την παρούσα χρονική περίοδο έχει αποστείλει 1,350 ειδικούς που συνδράμουν στις προσπάθειες των τοπικών συνοριοφυλάκων, όμως, λόγω της αύξησης των ροών, η Κομισιόν σημειώνει πως είναι έτοιμη «να αυξήσει την παρουσία τους στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Υπηρεσία έχει επίσης προσφερθεί να τριπλασιάσει τα άτομα που επιχειρούν στα ελληνικά σύνορα με την Αλβανία και την πΓΔΜ».

Ακόμη, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια που δίδονται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Η πρόταση της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό ενισχύει σημαντικά τα κονδύλια που διατίθενται για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής με προβλεπόμενο μόνιμο σώμα 10.000 ατόμων», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς αναφερόμενος στην έκθεση σημείωσε πως η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μπορεί να γίνει μέσω της «ενίσχυσης δράσεων που βασίζονται στην κοινή ευθύνη και την αλληλεγγύη. Ένα αναθεωρημένο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό και από κοινού με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε μελλοντική κρίση. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει».

Ο Έλληνας επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, «η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη και απομένει ακόμη πολύ δουλειά. Γι’ αυτό τον λόγο καλώ τα κράτη μέλη να στείλουν επειγόντως συνοριοφύλακες και εξοπλισμό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συνόρων και ακτοφυλακής, αλλά και να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασύλου τον Ιούνιο. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουμε απολύτως χρόνο για χάσιμο».

«Οι συνθήκες στην Ελλάδα συνεχίζουν να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση στα νησιά και οι αργοί ρυθμοί των διαδικασιών ασύλου εμποδίζουν τις επιστροφές στην Τουρκία. Η Επιτροπή έχει καλέσει την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την συνδρομή της Ε.Ε., να επιταχύνει τον ρυθμό των επαναπροωθήσεων και να ολοκληρώσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις αυξημένες αφίξεις», αναφέρει ακόμη η Κομισιόν, ψέγοντας την ελληνική πλευρά.