ΚΟΣΜΟΣ

Σε «θέσεις μάχης» Ισραήλ και Ιράν

Σε «θέσεις μάχης» Ισραήλ και Ιράν
REUTERS/Ronen Zvulun

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις εκατέρωθεν αεροπορικές επιδρομές μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία και με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει τις ανησυχίες της για τη νέα ένταση.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στο συριακό έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια πολιτική λύση» και να «αναλάβει τις ευθύνες του», όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυστηρή προειδοποίηση Νετανιάχου

Νωρίτερα, σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του «απάντησαν αναλογικά» και εξαπέλυσαν μια «ευρείας κλίμακας επίθεση ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία», στην πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά τα γεγονότα.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης μάχης και η πολιτική μας είναι σαφής: δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία», διεμήνυσε, σημειώνοντας πως καμία ρουκέτα δεν έπεσε στο Ισραήλ.

«Την Τετάρτη μετέφερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ: Η δράση μας στρέφεται κατά ιρανικών στόχων στη Συρία. Όμως, αν ο συριακός στρατός ενεργήσει εναντίον μας, θα δράσουμε εναντίον αυτού. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες». Κατέληξε προειδοποιώντας ότι:

Θα βομβαρδίσουμε στο εκατονταπλάσιο όσους μας επιτεθούν. Και θα δράσουμε εναντίον όσων ετοιμάζονται να μας επιτεθούν, πριν το πράξουν. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ροχανί: Δεν επιθυμούμε νέες εντάσεις

Με τη σειρά του ο Ιρανός πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί «νέες εντάσεις», χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.

«Το Ιράν πάντα επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, προσπαθώντας να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα», τόνισε ο Ροχανί.

«Όχι» από τον ΟΗΕ για τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την Πέμπτη, πάντως, κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας...) απάντησαν όλοι: «Όχι, προς το παρόν».

Ο Ντάνι Ντανόν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας «να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν». Ζήτησε επίσης να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.

Γαλλία: Επικίνδυνη η κατάσταση

Θέση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή πήρε και η Γαλλία, με τον υπουργό Εξωτερικών να εκτιμά πως «έχει γίνει πολύ επικίνδυνη».

«Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης», είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

«Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (...) και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη», συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε να επανέλθει η ψυχραιμία και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή», επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα "παράθυρο" για τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», προειδοποίησε.

ΕΕ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και «να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση».

«Οι πληροφορίες για τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού (...) στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικές», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Μογκερίνι.

«Όπως έχει πει κατ' επανάληψη η ΕΕ, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα στην περιοχή», προστίθεται στη σύντομη ανακοίνωση.