ΚΟΣΜΟΣ

Η περίεργη εξαφάνιση της μικρής Κατρίς: Νέες προσπάθειες για τον εντοπισμό της 36 χρόνια μετά

Η περίεργη εξαφάνιση της μικρής Κατρίς: Νέες προσπάθειες για τον εντοπισμό της 36 χρόνια μετά
Facebook/ The Search for Katrice Lee

Έχουν περάσει 36 χρόνια από την ημέρα που η δίχρονη τότε Κατρίς Λι εξαφανίστηκε από κατάστημα για στρατιωτικό προσωπικό στη Γερμανία, την ώρα που η μητέρα της ψώνιζε. Η υπόθεσή της έχει ανοίξει και κλείσει αρκετές φορές από το 1981, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Η εξαφάνιση της μικρής από τη Βρετανία βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, με βρετανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι για τις επόμενες πέντε εβδομάδες 100 στρατιώτες θα προχωρήσουν σε ανασκαφές στις όχθες του ποταμού Άλμε στην Πάντερμπορν, μια πόλη στην ανατολική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία (RMP) αποφάσισε το 2012 να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο των ερευνών και να προχωρήσει σε νέα εξέταση των στοιχείων. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η όχθη αυτού του ποταμού μπορεί να κρύβει απαντήσεις για την εξαφάνιση της Κατρίς.

Το χρονικό

Στις 28 Νοεμβρίου 1981, ημέρα των γενεθλίων της Κατρίς, η δίχρονη ήταν για ψώνια με τη μητέρα της σε πρατήριο για στρατιωτικό προσωπικό κοντά στη βάση όπου υπηρετούσε ο πατέρας της.

Όπως είπε η 64χρονη σήμερα μητέρα της, η Κατρίς εξαφανίστηκε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα…

«Η Κατρίς δεν ήθελε να καθίσει μέσα στο καρότσι και έτσι την είχα στην αγκαλιά μου την ώρα που ψώνιζα» είπε η ίδια, μιλώντας στη βρετανική ταμπλόιντ «The Sun».

«Όταν φτάσαμε στο ταμείο θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να πάρω πατατάκια. Την ακούμπησα στο πάτωμα και είπα στην αδελφή του, Γουέντι: “Ρίχνε της μια ματιά όσο θα πάω να πάρω πατατάκια”. Δεν ήταν μακριά, μου πήρε περίπου 40 δευτερόλεπτα. Το πολύ ένα λεπτό…» θυμάται η ίδια.

Όταν επέστρεψε στο ταμείο, η Κατρίς είχε εξαφανιστεί...

«Η αδελφή μου μού είπε πως νόμιζε ότι είναι μαζί μου γιατί την είδε να τρέχει από πίσω μου» αποκάλυψε η γυναίκα.

Παρά τις προσπάθειες Βρετανών στρατιωτών και της στρατιωτικής αστυνομίας, το κοριτσάκι δεν βρέθηκε ποτέ.

«Τον Φεβρουάριο του 2017, η υπόθεση βρέθηκε έγινε θέμα στην εκπομπή του BBC Crimewatch. Σε αυτή την εκπομπή δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα σκίτσο ενός άνδρας που είχε εμφανιστεί σε αυτό το κατάστημα την ημέρα της εξαφάνισης και κρατούσε στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι που φέρεται να έμοιαζε με την Κατρίς. Ο άνδρας αυτός μπήκε σε ένα πράσινο αυτοκίνητο… Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πράγματα για αυτόν από οποιονδήποτε μπορεί να τον γνωρίζει» είπε ο Ρίτσαρντ Ο’ Λίρι, ένας από τους αξιωματούχους που χειρίζονται την υπόθεση.

Ζήτησε, μάλιστα, από τους πολίτες, τη στρατιωτική κοινότητα αλλά και τους βετεράνους στρατιωτικούς σε Γερμανία και Βρετανία να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζουν για την Κατρίς.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν, ωστόσο, το ενδεχόμενο η Κατρίς να είναι ζωντανή.

Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι το κοριτσάκι είχε γεννηθεί με μια ασυνήθιστη πάθηση στο αριστερό της μάτι, για την οποία θα έπρεπε να υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να διορθωθεί.

Δόθηκε, επίσης, στη δημοσιότητα μια εικόνα του πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα η Κατρίς, σε ηλικία 38 ετών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», ο Ο’ Λίρι δήλωσε: «Εάν κάποιος αισθάνεται ότι γνωρίζει κάποιον που μοιάζει με αυτό το σκίτσο, ή που θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι η Κατρίς, τον ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσει μαζί μας».