ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Βόρειας-Νότιας Κορέας με φόντο την κίνηση καλής θέλησης από τον Κιμ

Σύνοδος Βόρειας-Νότιας Κορέας με φόντο την κίνηση καλής θέλησης από τον Κιμ

Επιφυλακτική στάση κρατά η διεθνής κοινότητα σε ό,τι αφορά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ, κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη Σύνοδο Βόρειας και Νότιας Κορέας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε γνωστό το Σάββατο ότι αναστέλλονται οι δοκιμές πυρηνικών και πυραύλων και παράλληλα ότι κλείνει το κύριο πεδίο δοκιμών της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα πως πλέον επιδιώκεται η οικονομική ανάπτυξη και η ειρήνη, μια κίνηση που κάποιοι αναλυτές αποκωδικοποίησαν ως επικοινωνιακό τρικ ενόψει και των προγραμματισμένων συνόδων κορυφής με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία είδε «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο». «Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας».

Ωστόσο ένα 24ωρο αργότερα εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, σημειώνοντας-σε νέο tweet του-πως η πυρηνική κρίση στη Βόρεια Κορέα απέχει πολύ από τον τερματισμό της.

«Απέχουμε πολύ από έναν τερματισμό στη Βόρεια Κορέα, ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν καλά και ίσως όχι – μόνο ο καιρός θα δείξει…Αλλά η δουλειά που κάνω τώρα θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν!», ανέφερε ο Τραμπ.

Οι επιφυλάξεις της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των πυραυλικών δοκιμών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ, επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η ανακοίνωση του Κιμ δεν περιελάμβανε σαφή δέσμευση για την καταστροφή των υπαρχόντων πυρηνικών όπλων και πυραύλων, γι’ αυτό και εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι πραγματικά διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο η χώρα του αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες.

Δεδομένου μάλιστα πως η Πιονγκγιάνγκ έχει και στο παρελθόν δηλώσει έτοιμη να «παγώσει» τα πυρηνικά της προγράμματα, δέσμευση που όμως έχει αθετήσει, οι επιφυλάξεις της διεθνούς κοινότητας μοιάζουν δικαιολογημένες, σύμφωνα με τον καθηγητή βορειοκορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Κορέας, στη Σεούλ Nam Sung-wook.

«Αν και η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ήταν αρκετά… δραματική, είναι λογικό ο κόσμος να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του Κιμ», είπε χαρακτηριστικά.

«Καθώς έχει πλέον επαληθευτεί ο επιχειρησιακός χαρακτήρας των πυρηνικών όπλων (σ.σ. της Βόρειας Κορέας), δεν είναι πλέον αναγκαίο για εμάς να διεξάγουμε δοκιμές πυρηνικών όπλων ή να εκτοξεύουμε πυραύλους μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς ή ICBM (σ.σ. διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους)», εξήγησε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος και μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας. «Το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στον βορρά εξετέλεσε την αποστολή του», πρόσθεσε, τονίζοντας πως πλέον όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αποκωδικοποιώντας την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν για αναστολή των πυρηνικών δοκιμών

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα αθετήσει τις συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης, με την τελευταία φορά να καταγράφεται το 2012, οπότε και προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, αν και είχε δεσμευθεί για το τέλος των δοκιμών.

Ο Κιμ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από οτιδήποτε απευθείας. Είναι ξεκάθαρο ότι δείχνει την προθυμία του για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις, εκτιμά ο Cheong Seong-chang, ερευνητής στο Ινστιτούτο Sejong και πρόσθεσε πως η σαφής δέσμευση για την αποπυρηνικοποίηση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν την έναρξη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.

Το τέλος των πυρηνικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ ανακοινώθηκε λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου με τη Σεούλ, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να την χαρακτηρίζει ως ένα σημαντικό βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση.

Οι προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου στο χωριό Πανμουντζόμ, στα σύνορα είναι πυρετώδεις με συνεχείς συσκέψεις ειδικά για το θέμα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό η Σεούλ τις τελευταίες εβδομάδες ανακαινίζει το «Σπίτι της Ειρήνης», το οποίο θα φιλοξενήσει τη σύνοδο, στην οποία θα δώσει το παρόν και ο ίδιος ο Κιμ, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που θα πατήσει το πόδι του στον Νότο, από τον πόλεμο της Κορέας, το 1950-1953.

Τη Δευτέρα πρόκειται να διεξαχθεί άλλος ένας γύρος προπαρασκευαστικών συνομιλιών, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος το πρωτόκολλο, ζητήματα ασφάλειας, αλλά και η κάλυψη της συνάντησης από τα μέσα ενημέρωσης.

Στα βήματα προόδου που έχουν γίνει στις σχέσεις Βορρά-Νότου, θα πρέπει να προστεθεί και η απευθείας τηλεφωνική γραμμή που πλέον συνδέει τα γραφεία του Μουν και του Κιμ, η οποία και αντικατέστησε την «κόκκινη» γραμμή μέσω της οποίας επικοινωνούσαν οι δύο Κορέες στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάνγκ.

Μάλιστα Μουν και Κιμ πρόκειται να εγκαινιάσουν αυτή την εβδομάδα τη νέα γραμμή, καθώς θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά πριν από τη συνάντησή τους στη σύνοδο αυτή την εβδομάδα. Θα ακολουθήσει η συνάντηση του Κιμ με τον Τραμπ στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, η οποία θα είναι και η πρώτη μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας στην ιστορία.