ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Τόπος συγκέντρωσης εγκληματιών η Ελλάδα

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Τόπος συγκέντρωσης εγκληματιών η Ελλάδα
Scanpix Denmark/Bax Lindhardt/via REUTERS

Ως τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή, την οποία έστειλε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της απόφασης του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ένας εκ των 8 τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

«Παρακολουθούμε από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, πως η Ελλάδα είναι ασφαλές ''λιμάνι'' για τους εγκληματίες της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι τα αιμοσταγή μέλη (σ.σ. του πραξικοπήματος) πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, που έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση του ΣτΕ, που με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την Αθήνα ότι «προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

«Η απόφαση αυτή έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά σε έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστάτευε και προστατεύει τους πραξικοπηματίες» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι «ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι άλλοι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες».

«Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάρκειας της κράτησης» τονίζεται επίσης.

Η Άγκυρα ζήτησε εκ νέου την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών στη γειτονική χώρα.

«Πυρά» από Γιλντιρίμ και Τσελίκ

«Οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές λιμάνι» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτό «βλάπτει τις σχέσεις των δύο χωρών».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιλντιρίμ είπε σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής ότι είναι απαράδεκτο για τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα να «προστατεύονται από την Ελλάδα».

Δριμύτατα «πυρά» εξαπέλυσε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που κατηγόρησε και αυτός με τη σειρά του την Ελλάδα πως προστατεύει τα μέλη της οργάνωσης FETO.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσελίκ αναφέρει ότι το «πραξικόπημα θεωρείται το πιο ειδεχθές, το πιο απάνθρωπο έγκλημα».

«Η Ελλάδα προστατεύοντας αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος. Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους» έγραψε ο ίδιος.