ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ για Μακρόν: Ενισχύει τις ανισότητες

Ολάντ για Μακρόν: Ενισχύει τις ανισότητες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/PATRICK KOVARIK/POOL

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατηγορεί τον διάδοχό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ενισχύει τις ανισότητες με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις, μεταρρυθμίσεις του, στα απομνημονεύματά του από την πενταετή θητεία του στην προεδρία, που μόλις κυκλοφόρησαν.

Το 400 σελίδων βιβλίο με τίτλο "Μαθήματα Εξουσίας" αναφέρεται σε μια ταραχώδη περίοδο στην προεδρία, η οποία σημαδεύτηκε από πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις και από πολιτικές αναδιπλώσεις και περιλαμβάνει πολυάριθμα "καρφιά" εναντίον του 40χρονου κεντρώου πολιτικού, ο οποίος διαδέχτηκε πέρυσι τον Ολάντ.

«Η κυβέρνησή μου μείωσε τις ανισότητες. Αυτή (η κυβέρνηση) τις αυξάνει», γράφει ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία το 2012.

Ο Ολάντ προειδοποίησε μάλιστα την Τετάρτη τον Μακρόν ότι «θα μπλέξει» εξαιτίας της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις του.

«Η εμπειρία μου, μού έχει διδάξει ότι όποτε μπορούσα να πηγαίνω σε διαβουλεύσεις και να διαπραγματεύομαι, κατάφερνα να περνάω τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Ολάντ στο Nouvel Observateur. «Κάθε φορά που ήθελα να κινηθώ πολύ γρήγορα ή απότομα, με παρεξηγούσαν. Η διαπραγμάτευση απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά παράγει πιο σταθερά αποτελέσματα».

17973316

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JULIEN DE ROSA

Οι δηλώσεις Ολάντ γίνονται την ώρα που ο Μακρόν αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες απεργίες από εργαζομένους σε κλάδους όπου προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις του αλλά και διαμαρτυρίες από φοιτητές.

«Κάθε προεδρία περιλαμβάνει τη συνέχιση και τη ρήξη με το παρελθόν. Εκείνος προτιμά το δεύτερο», αναφέρει ακόμη.

Ο Ολάντ προειδοποιεί μάλιστα τον Μακρόν να μην επιδεικνύει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική όπου ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιδιώξει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ολάντ εγκατέλειψε την εξουσία με την χαμηλότερη δημοτικότητα που είχε ποτέ πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και η δημοτικότητα του Μακρόν βυθίζεται, την ίδια περίοδο της θητείας του. Προς το παρόν, το ποσοστό της δημοφιλίας του βρίσκεται στο 55%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ο Ολάντ ήταν επίσης ο μοναδικός Γάλλος ηγέτης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας που δεν επιδίωξε επανεκλογή του. Στο βιβλίο υπερασπίζεται την θητεία του, κατά την οποία --όπως είπε--η οικονομία γνώρισε ανάκαμψη.

«Παρέδωσα στον Μακρόν μια Γαλλία σε καλύτερη κατάσταση απ΄ό,τι την παρέλαβα», λέει ο Ολάντ.

Στην αυτοβιογραφία του ο πρώην πρόεδρος αφήνει αιχμές για προδοσία μετά την παραίτηση του τότε υπουργού του Οικονομίας Μακρόν για να σχηματίσει το δικό του κεντρώο κίνημα.

17973215

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/YOAN VALAT/POOL

«Πάντα επέτρεπα τον πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται ανοιχτά και να είναι ειλικρινής. Ας πούμε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή».

Επιπλέον, ο πρώην μέντοράς του κατηγορεί τον Μακρόν ότι αρέσκεται στη μεγαλοπρέπεια και τον προειδοποιεί: μη ξεχνάς ότι Γάλλοι βασιλείς έχασαν το κεφάλι τους στη γκιλοτίνα (ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ' καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού το 1793).

«Ποτέ δεν συμφώνησα με την έννοια της μοναρχίας για τους θεσμούς της Πέμπτης Δημοκρατίας. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θέλει έναν βασιλιά, δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ζουν σε μια χώρα όπου ο βασιλιάς αποκεφαλίστηκε».

Από την αρχή, ο Μακρόν περιβάλλει την προεδρία του με μεγαλοπρέπεια: εκφώνησε την επινίκια ομιλία του από το Λούβρο και την πανηγυρική ομιλία του στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών ενώπιον του Κογκρέσου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικά μάλιστα αυτή η τελευταία επιλογή του να εκφωνήσει την ομιλία του στο μεγαλοπρεπές παλάτι του «Βασιλιά Ηλιου» (Λουδοβίκου ΙΔ΄) είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις. Ακόμη και φίλα προσκείμενα έντυπα, όπως η Liberation, τον παρομοίαζαν με τον Ναπολέοντα ή τον Δία, ενώ οι αριστεροί βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και του ΚΚΓ απείχαν από την τελετή, κάνοντας λόγο για «προεδρική μοναρχία».

17973212

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/YOAN VALAT/POOL

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Γαλλία είναι ένα έθνος «βασιλοκτονικών βασιλοφρόνων». «Πρόκειται για ένα παράδοξο: οι Γάλλοι θέλουν να μπορούν να εκλέγουν έναν βασιλιά αλλά επίσης επιθυμούν να μπορούν να τον ανατρέπουν ανά πάσα ώρα και στιγμή», δήλωνε πέρυσι σε συνέντευξή του στο Der Spiegel. «Ως πρόεδρος δεν περιμένεις να σε αγαπούν».

Ο Ολάντ, ο οποίος από τότε που αποχώρησε από την προεδρία δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα δηλώσεις, λύνει για πρώτη φορά τη σιωπή του μέσα από αυτό το βιβλίο. Οι σχέσεις του με τον πρώην προστατευόμενό του, έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε την Τρίτη η Le Monde να τις χαρακτηρίζει "ψυχροπολεμικές".

Η επίθεση του Ολάντ ήρθε καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος του Μακρόν στην εξουσία με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί να προκαλούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, τους φοιτητές, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Όμως και η προσπάθεια του Ολάντ να κερδίσει πάλι την αγάπη των Γάλλων δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ακόμη και η απόπειρα προώθησης του βιβλίου του μέσω του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού France 2 κατέληξε σε αποτυχία.