Είναι η βασίλισσα Ελισάβετ απόγονος του Μωάμεθ;
«Η βασίλισσα Ελισάβετ πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμα της να κυβερνά τους μουσουλμάνους», αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο αραβικού μέσου ενημέρωσης, που επαναφέρει τη θεωρία, η οποία θέλει την βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας να είναι απόγονος του Μωάμεθ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διατρέχουν την μέση ανατολή, η βρετανίδα μονάρχης είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ και άρα εξαδέλφη των βασιλέων της Ιορδανίας και του Μαρόκο, αλλά και του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Οι ισχυρισμοί, ο οποίοι κυκλοφόρησαν πριν από πολλά χρόνια, έχουν προκαλέσει νέο ενδιαφέρον στην περιοχή, σύμφωνα με τον Economist. Τον Μάρτιο μία εφημερίδα από το Μαρόκο, ονόματι Al-Ousboue, έκανε μία έρευνα στο γενεαλογικό δέντρο της βασίλισσας και ανακάλυψε τους προγόνους της σε βάθος 43 γενεών.
Το γενεαλογικό δέντρο της περνά από τον κόμη του Κέιμπριτζ τον 14ο αιώνα στη μουσουλμανική Ισπανία, φτάνοντας στη Φατιμά, κόρη του Μωάμεθ. Ο πρώην μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου, Αλί Γκομάα είχε στο παρελθόν επιβεβαιώσει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της βασίλισσας και του Μωάμεθ.
Η μουσουλμάνα πριγκίπισσα Ζαϊντά παίζει μεγάλο ρόλο στην θεωρία. Φέρεται να το έσκασε από τη Σεβίλλη τον 11ο αιώνα για να σωθεί μίας επίθεσης και κατέληξε στη χριστιανική αυλή του Αλφόνσο του 6ου της Καστίλλης. Άλλαξε το όνομα της σε Ισαβέλλα, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Αλφόνσο και έφερε στη ζωή ένα παιδί, τον Σάντσο. Μία εκ των απογόνων του Σάντσο αργότερα παντρεύτηκε τον κόμη του Κέιμπριτζ.
Αλλά, οι ρίζες της ίδιας της Ζαϊντά δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Ορισμένοι θεωρούν πως ήταν κόρη του χαλίφη Μουαταμίντ μπιν Αμπάντ, απογόνου του προφήτη Μωάμεθ. Άλλοι αναφέρουν πως δεν είχε συγγένεια εξ’ αίματος με τον χαλίφη.
Οι αντιδράσεις για τη φημολογούμενη σύνδεση της βασίλισσας Ελισάβετ με τον προφήτη Μωάμεθ ποικίλουν στον αραβικό κόσμο. Ορισμένοι βλέπουν μία προσπάθεια της βρετανικής βασιλείας να επεκταθεί και στον μουσουλμανικό κόσμο. Άλλοι πάλι έχουν δεχθεί τη φημολογούμενη συγγένεια με πολύ καλή διάθεση. «Χτίζει μία γέφυρα μεταξύ δύο θρησκειών και βασιλικών οίκων», αναφέρει ο Abdelhamid Al-Aouni, ο δημοσιογράφος του μέσου που επανέφερε το ζήτημα.