ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο»: Φόβους για «ανεπιθύμητο ατύχημα» εκφράζει γερμανική εφημερίδα

«Παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο»: Φόβους για «ανεπιθύμητο ατύχημα» εκφράζει γερμανική εφημερίδα
(EUROKINISSI/ΥΕΘΑ)

Για επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα «ανεπιθύμητο ατύχημα» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau.

Σε άρθρο με τίτλο «Παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο» ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας σημειώνει πως τα σχόλια του «δεξιού λαϊκιστή» Έλληνα υπουργού Άμυνας για τον «τρελό Ερντογάν, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να συζητήσει», αποτυπώνουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, με αφορμή και την κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη εδώ και πέντε εβδομάδες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που «πέρασαν εν μέσω ομίχλης, κατά λάθος όπως διαβεβαιώνουν» σε τουρκικό έδαφος.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, αλλά και στο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. «Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Έλληνες ότι προστατεύουν “τρομοκράτες”», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

fr

Προς το παρόν, σημειώνεται ακόμη, η ελληνοτουρκική κόντρα μένει στο επίπεδο των λεκτικών διαξιφισμών, αλλά οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός «ανεπιθύμητου ατυχήματος». Ξυπνούν μνήμες από το 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στο χείλος του πολέμου για τις βραχονησίδες των Ιμίων, με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να αποτρέπει την τελευταία στιγμή έναν πόλεμο, γράφει η Frankfurter Rundschau, προσθέτοντας ότι η κόντρα για τα Ίμια φούντωσε ξανά όταν στα μέσα Φεβρουαρίου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού «προφανώς με την πρόθεση να το βυθίσει», ενώ προ ημερών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι οι βραχονησίδες Kardak -όπως αποκαλούνται στη γειτονική χώρα- ανήκουν στην Τουρκία.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και για τις τουρκικές αξιώσεις για 18 νησιά του Αιγαίου, με την εφημερίδα να σημειώνει πως πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις κρύβονται και ενεργειακά συμφέροντα καθώς εκτιμάται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις συχνές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, με ειδικούς σε θέματα άμυνας να προειδοποιούν ότι «είναι θέμα χρόνου μέχρι οι ελιγμοί αυτοί να οδηγήσουν σε πτώση ή ακόμη και κατάρριψη μαχητικού».

Η ένταση κορυφώνεται και με αφορμή την σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει πως «οι τελευταίες εντάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο εχθρικά διακείμενων ΝΑΤΟϊκών εταίρων. Η επιτροπή Άμυνας της ελληνικής βουλής ενέκρινε αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα πρόγραμμα 1,1 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων. Αλλά μια εξοπλιστική κούρσα με την Τουρκία είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα: οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία η χώρα μόλις τώρα αρχίζει να αναρρώνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ