Σοκ στον Ισημερινό από βίντεο με ομήρους δημοσιογραφικής αποστολής στα «χέρια» αποστατών των FARC
Σοκ προκάλεσε στον Ισημερινό την Τρίτη 3 Απριλίου η μετάδοση βίντεο που εικονίζει για πρώτη φορά τρία μέλη μιας δημοσιογραφικής αποστολής που απήχθησαν στα σύνορα με την Κολομβία από φερόμενους ως αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters.
Τα πλάνα, που αρχικά μεταδόθηκαν στην Κολομβία από το τηλεοπτικό δίκτυο RCN, αποτελούν την πρώτη απόδειξη ζωής του δημοσιογράφου Χαβιέρ Ορτέγα, 32 ετών, του φωτοειδησεογράφου Παούλ Ρίβας, 45 ετών, και του οδηγού τους Εφραΐν Σεγάρα, 60 ετών, που εργάζονται για την εφημερίδα El Comercio του Κίτο και απήχθησαν την 26η Μαρτίου, ενώ έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή της μεθορίου.
Αλλά το βίντεο αυτό κάθε άλλο παρά ανακούφισε τους οικείους των απαχθέντων, αντίθετα τους σόκαρε, ενώ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισημερινού. Η χώρα δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την απαγωγή δημοσιογράφων εδώ και δεκαετίες, πόσο μάλλον από μια ένοπλη οργάνωση στο εξωτερικό.
Ο Ορτέγα, ο Ρίβας και ο Σεγάρα εικονίζονται στο βίντεο αυτό με τα χέρια δεμένα με αλυσίδες. Ο Χαβιέρ Ορτέγα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να βρει μια λύση και να κλείσει μια συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.
Το RCN δεν διευκρίνισε πώς περιήλθε στην κατοχή του το βίντεο, ούτε αποκάλυψε την ημερομηνία ή το πού γυρίστηκε.
Σύμφωνα με όσα λέει ο Ορτέγα στο βίντεο, οι απαγωγείς απαιτούν την απελευθέρωση «τριών φυλακισμένων» στον Ισημερινό ώστε οι όμηροι να επιστρέψουν «σώοι και ασφαλείς» στα σπίτια τους.
Αξιώνουν επίσης να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική συνεργασία ανάμεσα στο Κίτο και στην Μπογοτά, που επέτρεψε να καταφερθούν πλήγματα στη διακίνηση ναρκωτικών στη μεθόριο.
Οι δύο χώρες διεξάγουν χωριστές, αλλά συντονισμένες επιχειρήσεις εναντίον των μελών των FARC που αποσκίρτησαν και δεν τηρούν τη συμφωνία ειρήνης που συνήψε η οργάνωση με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι αποστάτες αυτοί έχουν τον έλεγχο μέρους του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στις ακτές των δύο χωρών στον Ειρηνικό.
Η κυβέρνηση του Μορένο είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι διαπραγματευόταν την απελευθέρωση της ομάδας της Ελ Κομέρσιο.
Κατά πηγές στον Ισημερινό, οι όμηροι βρίσκονται στο έδαφος της Κολομβίας, αλλά η Μπογοτά λέει πως δεν έχει καμιά απόδειξη για αυτό.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Σέσαρ Νάβας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Μορένο συνεχίζει να «εργάζεται» για την απελευθέρωση των τριών ομήρων.
Η ομάδα των εργαζομένων στην Ελ Κομέρσιο απήχθη κοντά στην παραμεθόρια κοινότητα Ματάχε, στην επαρχία Εσμεράλντας. Ο στρατός της Κολομβίας επέρριψε την ευθύνη για την απαγωγή σε αποστάτες των FARC που όμως λέει πως διοικεί ένας πολίτης του Ισημερινού, ο Βάλτερ Αρτισάλα, ή «Γκουάτσο».
Ο στρατηγός Αλμπέρτο Μεχία όμως, ο επικεφαλής του κολομβιάνικου γενικού επιτελείου, διαβεβαίωσε πως δεν έχει δει καμιά απόδειξη πως οι όμηροι βρίσκονται στο έδαφος της Κολομβίας.
Ο «Γκουάτσο» είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στις δύο χώρες και φέρεται να είναι επικεφαλής μιας ομάδας 70 ως 80 ενόπλων. Ο Ισημερινός τον θεωρεί υπεύθυνο για τις ασυνήθιστες επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας της χώρας, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τρία μέλη των ένοπλων δυνάμεων κι έχουν τραυματιστεί 43 άνθρωποι, αστυνομικοί και άμαχοι, από τον Ιανουάριο.
Οι οικογένειες των ομήρων ζητούν να παρέμβει στην υπόθεση η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).