H θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κένεντι που θα μπορούσε να είναι αληθινή
Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι έχει πυροδοτήσει πληθώρα σεναρίων συνωμοσίας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι έρευνες των αρχών, οι καταθέσεις, τα επίσημα έγγραφα, τα αρχεία, τα βιβλία αλλά και οι συνεντεύξεις όσων ασχολήθηκαν με την πολύκροτη υπόθεση δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσουν τους συνωμοσιολόγους, που ακόμη αισθάνονται ότι μέχρι στιγμής μένει αναπάντητο ένα καίριο ερώτημα… Και ποιο είναι αυτό; Το εάν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ενήργησε μόνος του όταν πυροβόλησε τον Κένεντι ή ακολουθούσε εντολές κάποιου τρίτου.
Ένας «πολέμιος» των θεωριών συνωμοσίας, ο Ντέιβ Πέρι, μιλάει στο CNNi και αποκαλύπτει το ένα και μοναδικό… σενάριο, που δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταρρίψει.
Όπως αναφέρει το CNNi, επικαλούμενο τον συγγραφέα Vincent Bugliosi, από την ημέρα της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου έχουν κατηγορηθεί για ανάμειξη 42 ομάδες, 82 εκτελεστές και 214 άνθρωποι.
Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι επικρατεί μια... παράνοια γύρω από τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.
Έτσι, όταν δημοσιογράφοι, παραγωγοί και ερασιτέχνες ιστορικοί επιδιώκουν να δουν εάν κάποια καινούργια θεωρία συνωμοσίας έχει ή όχι βάση, τηλεφωνούν στον Ντέιβ Πέρι.
«Ο κόσμος πιστεύει ότι είμαι ο άνθρωπος που καταρρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας» δήλωσε ο ίδιος στο CNNi, μιλώντας από το σπίτι του στην περιοχή του Ντάλας.
Ο Πέρι, ένας 70χρονος συνταξιούχος ασφαλιστής από τη Μασαχουσέτη, ερευνά τα αρχεία για τη δολοφονία του Κένεντι από το 1976, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα μπορέσει να δώσει σαφείς απαντήσεις στους σκεπτικιστές…
Αρκετοί από αυτούς, άλλωστε, επικοινωνούν τακτικά μαζί του και του ζητούν να τους επιβεβαιώσει φήμες που διακινούνται. «Εγώ είμαι ο τύπος που πηγαίνει στα δημοτικά αρχεία και κάνει έρευνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό» δήλωσε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι αφιερώνει «μερικές εκατοντάδες ώρες» κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο για τις αναζητήσεις του.
Μετά από αμέτρητες ώρες κοπιαστικής εργασίας έχει καταφέρει να καταρρίψει τις περισσότερες από τις θεωρίες συνωμοσίας. Όλες εκτός από μια: «Το έκανε η CIA».
Αυτή είναι η και θεωρία που προβληματίζει περισσότερο τον Πέρι, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
«Aπό όλες τις θεωρίες, αυτή είναι η μοναδική που δεν μπορώ να καταρρίψω» λέει ο ίδιος, γελώντας.
«Λένε ότι ο Κένεντι είχε εκνευριστεί με τις ανοησίες της CIA. Έμαθε ότι η CIA προσπαθούσε να δολοφονήσει τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, κάτι το οποίο είναι γεγονός. Έτσι, το επιχείρημα είναι ότι η CIA αισθανόταν πως ο Κένεντι θα διέλυε την υπηρεσία. Και ως αποτέλεσμα αυτού, η CIA διέταξε τη δολοφονία του» αναφέρει ο Πέρι.
Εξηγεί, επίσης, ότι ο πρώην επικεφαλής της CIA Άλεν Ντούλες ήταν μέλος της Επιτροπής Γουόρεν, που συστάθηκε από τον Τζόνσον και ήταν επιφορτισμένη με την διερεύνηση της δολοφονίας.
Εκείνη η επιτροπή ήταν και αυτή που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ, που ήταν υπέρ μιας Κούβας που θα είχε την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, έδρασε μόνος του.
«Γνωρίζουμε ότι ο Όσβαλντ ήταν στη ρωσική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού» είπε ο Πέρι, και συνέχισε: «Ξέρουμε ακόμη και σε ποιους μίλησε. Δεν γνωρίζουμε, όμως, τι ειπώθηκε. Και μετά από μερικές εβδομάδες, πυροβόλησε τον Κένεντι».
Την ίδια ώρα, ο Πέρι αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Όσβαλντ να ήταν διπλός πράκτορας και να εργαζόταν και για την CIA.
Είναι, λοιπόν, πιθανό να διέταξαν τη δολοφονία Κένεντι οι Ρώσοι;
«Μάλλον, όχι. Οι Ρώσοι ποτέ δεν θα είχαν διατάξει τον Όσβαλντ να σκοτώσει τον Κένεντι λόγω των γνωστών σχέσεών του με τη χώρα και την συμπάθεια που έτρεφε προς την Κούβα. Οι Ρώσοι θα ήξεραν ότι θα είναι στην κορυφή της λίστας των υπόπτων εάν σχεδίαζαν επίθεση με εκτελεστή τον Όσβαλντ. Θα μιλούσαμε για πράξη πολέμου, που δεν αποκλείεται να οδηγούσε σε πυρηνική επίθεση» εξηγεί ο Πέρι, και συνεχίζει: «Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη στην Πόλη του Μεξικού…».
Όπως αναφέρει το CNNi, ο Πέρι ήλπιζε ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ερχόταν στο φως το 2017, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποχαρακτήρισε αρκετά έγγραφα της CIA που σχετίζονταν με τη δολοφονία του Κένεντι.
«Δεν δημοσιοποίησαν τα ενδιαφέροντα πράγματα» είπε ο Πέρι, και συνέχισε: «Τα έγγραφα δεν αποκάλυπταν νέες πληροφορίες για τον Όσβαλντ ούτε τι είπε αυτός κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού».
Οι χρόνιοι πόνοι «συνεργός» στη δολοφονία του Τζον Κένεντι
Οι τέσσερις δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας, κατά τον Πέρι
«Δάκτυλος» του πρώην προέδρου Λύντον Τζόνσον
Ο Πέρι έχει καταρρίψει αυτή τη θεωρία και είναι κατηγορηματικός. «Βασίζεται σε δηλώσεις της Μαντλίν Μπράουν» είπε, χαρακτηρίζοντας τη γυναίκα αυτή «παλαβή». Η Μπράουν, που πέθανε το 2002, ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τζόνσον. Είπε, επίσης, ότι ο Τζόνσον είχε πάει σε ένα πάρτι με τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, τον διευθυντή του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ και άλλους, τη νύχτα της επίθεσης.
«Μου ψιθύρισε στο αυτί: “Από αύριο, αυτοί οι Κένεντι δεν θα με ρεζιλέψουν ποτέ ξανά. Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι υπόσχεση”» είχε πει η Μπράουν ότι της είπε ο Τζόνσον. «Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε ο Πέρι, που εξηγεί ότι η έρευνά του αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο Τζόνσον δεν θα μπορούσε να έχει παρευρεθεί σε εκείνο το πάρτι.
«Πολλοί Τεξανοί δεν συμπαθούσαν τον Τζόνσον -θεωρούσαν ότι είναι απατεώνας. Και ως αποτέλεσμα μετά τη δολοφονία ότι ο Τζόνσον άρχισαν να λένε πως δεν ήθελε τον Κένεντι για να καταφέρει να γίνει αυτός πρόεδρος» είπε ο Πέρι, και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε βρει κανένα στοιχείο και ξέρουμε πια ότι όλα όσα έλεγε η Μπράουν ήταν φαντασιώσεις».
Το έκανε η βιομηχανία όπλων
«Όχι» απαντάει ο Πέρι, και συνεχίζει: «Ο ισχυρισμός είναι ότι ο Κένεντι θα απέσυρε τα στρατεύματα από το Βιετνάμ και ότι ο στρατός ήθελε να στείλει και άλλους ανθρώπους στο πεδίο των μαχών. Τεχνικά αυτό είναι λάθος. Συζητούσε για επίλυση του ζητήματος αλλά δεν είπε ποτέ ότι θα αποσύρει στρατεύματα».
Τον «έφαγε» η μαφία
«Συγγνώμη, δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτό. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές οργανώσεις που κατά τους συνωμοσιολόγους κρύβονται πίσω από τη δολοφονία. Η μαφία του Σικάγο, η μαφία του Μαϊάμι και η μαφία της Νέας Ορλεάνης. Είναι, όλα, όμως, εικασίες».
Ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος του ως μέρος μιας άγνωστης συνωμοσίας
Υπάρχει η πιθανότητα ο Όσβαλντ να έλαβε βοήθεια από κάποιους, που δεν ήταν μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας και που πιθανώς να μην γνώριζαν τα σχέδιά του. «Θυμηθείτε ότι ο Τζον Γουίλκες Μπουθ πυροβόλησε τον Λίνκολν και κρεμάστηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Μέρι Σούρατ, η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από το ομοσπονδιακό κράτος.
One JFK conspiracy theory that could be true, by Thom Patterson