Να παραδώσει ένα κράτος ελεύθερο και σεβαστό το 2023, οραματίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης
Επίσημα και με το γράμμα του νόμου, όπως προβλέπει το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο επανεκλεγείς στις 4 Φεβρουαρίου με 56% Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε τα καθήκοντα του για την προσεχή πενταετία, η οποία θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Το τελετουργικό της σημερινής μέρας περιελάμβανε την εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη διαβεβαίωση -βάσει Συντάγματος- ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις τη διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».
Υπενθυμίζεται ότι, επειδή το πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προεδρικό, δεν απαιτείται ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής για την κυβέρνηση. Ωστόσο, χρειάζεται συνεργασία, με στόχο την εξασφάλιση πλειοψηφίας για την ψήφιση των νομοσχεδίων, που καταθέτει η κυβέρνηση.
Απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις για την προσεχή πενταετία. «Όραμά μας είναι, το 2023 να παραδώσω ένα κράτος ελεύθερο και σεβαστό» είπε και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατη, επί του παρόντος, η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, λόγω της απροθυμίας της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, οι οποίες προβάλλουν απαράδεκτες αξιώσεις και προτάξεις».
Ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της υφιστάμενης «απαράδεκτης κατάστασης με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ διατύπωσε τη θλίψη του για τη στάση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, καθώς γι άλλη μια φορά -όπως είπε- «υπαναχωρεί από συγκλίσεις, που καθορίζουν ξεκάθαρα ότι η αξιοποίηση και διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης στο μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος».
Πρόσθεσε ότι η αντίδραση στα κατεχόμενα για την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεικνύει ότι επιδίωξη δεν είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά των στρατηγικών στόχων της Άγκυρας κι επιπλέον διατύπωσε με σαφήνεια την ετοιμότητά του να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον όρο ότι «θα αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, με κατάργηση των όποιων επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναφώς -ανέφερε- οι εξελίξεις δικαιώνουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντανά.
Αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση της οικονομίας και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικότερα, τόνισε: «Θέλω κατηγορηματικά να αναφέρω ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική της μηδενικής ανοχής στη δημόσια ζωή. Με περαιτέρω μέτρα διαφάνειας θα υλοποιήσουμε τις δράσεις που έχουν αποφασιστεί με τη δημιουργία της Αρχής κατά της διαφθοράς, της προστασίας του κράτους, της συμμόρφωσης της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις».
Τέλος, δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τη δημιουργία υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου.