ΚΟΣΜΟΣ

Ερείπια αρχαίας ρωμαϊκής πόλης ξεβράστηκαν στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας

Ερείπια αρχαίας ρωμαϊκής πόλης ξεβράστηκαν στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας
Amasra Museum/CNNi

Σφοδρές καταιγίδες που χτύπησαν την Αμάσρα, μια μικρή πόλη–λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, τον περασμένο μήνα, έφεραν στο φως μυστικά που ήταν κρυμμένα εδώ και χιλιετίες: Ρωμαϊκά ερείπια ξεβράστηκαν στην πόλη της βόρειας Τουρκίας, που χρονολογούνται περίπου από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο αιώνα μ.Χ. και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως είναι τα τελευταία απομεινάρια που αναδύονται από την αρχαία πόλη Άμαστρις.

Τα μοναδικά αυτά ευρήματα βρέθηκαν από κατοίκους οι οποίοι παρατήρησαν πως ανάμεσα στους βράχους, υπήρχαν κομμάτια από σκαλιστό μάρμαρο και λίθο.

Ο διευθυντής του μουσείου Αμάσρα εκτιμά πως τα μάρμαρα αυτά είναι από την εποχή της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου που είχε στα χέρια του την εξουσία από το 193 έως το 211 μ.Χ.

Ο Σεβήρος ήταν στρατιωτικός ηγέτης που πήρε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Έτους των Πέντε Αυτοκρατόρων, μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Πέρτιναξ, το 193 μ.Χ., εποχή που η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήλεγχε περίπου τις μισές ακτές της Μαύρης θάλασσας.

Η πόλη αυτή, που βρίσκεται 184 μίλια ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα της Περσίας, Αμαστρίν, στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. και πέρασε από τα χέρια Ρωμαίων, Βυζαντινών, Γενουατών και Οθωμανών, τις τελευταίες δύο χιλιετίες.

180220145030 amasra roman ruins 2 exlarge 169

Amasra Museum/CNNi

«Γνωρίζουμε από αναφορές των παλαιών ταξιδιωτών ότι υπήρχαν κάποιες πολύ εντυπωσιακές εκκλησίες στην Άμαστρις», αναφέρει ο Μπαράν Αουντίν, διευθυντής του μουσείου. «Είναι πιθανό», προσθέτει, «τμήματα των ευρημάτων να προέρχονται από αυτούς τους ρωμαϊκούς ναούς».

Το πώς βρέθηκαν τα μάρμαρα αυτά στη θάλασσα, παραμένει ένα μυστήριο. Εκτιμάται πως τα αρχαία ευρήματα μπορεί να είχαν καταλήξει εκεί πολλά χρόνια πριν, από τους κατασκευαστές των ναών. «Πιστεύω πως τα χαλάσματα αυτά ξεχάστηκαν στην ιστορία», εκτιμά ο Άουντιν, προσθέτωντας πως τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα για την Αμάστρα. «Την εποχή εκείνη, οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την αξία αυτών των ερειπίων», σημειώνει. Πάντως, η τύχη αυτών των θυμίζει την ιστορία του ιστορικού Μέμνων του Ηρακλείδη, που αναφέρει πως η Αμαστρίνη πνίγηκε στη θάλασσα από τα χέρια δυο γιών της.

Στο ερώτημα πώς μπορεί μετά από τόσα χρόνια να έχουν διατηρηθεί τα μάρμαρα αυτά, η απάντηση είναι πως στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο στα 500 πόδια, οι συνθήκες ευνοούν την συντήρηση ερειπίων. Μάλιστα, εκτιμάται πως εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμη ναυάγια βρίσκονται στα σκοτεινά αυτά, κρύα νερά, σε άριστη κατάσταση.

Δαπανώνται αρκετά χρήματα από διάφορες οργανώσεις σε αποστολές κατάδυσης και ο Άουντιν έχει δει κομμάτια της ιστορίας να "πλέουν" στα πόδια του. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Κάθε χρόνο συμβαίνει. Ζούμε σε μια αρχαία πόλη που έχει πολλά, πάρα πολλά ερείπια από κάτω».

Το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων είναι να εξετάσουν περεταίρω τα ευρήματα. Συνολικά, έχουν ανασυρθεί 10 αρχαία κομμάτια και οι εμπειρογνώμονες θέλουν να είναι βέβαιοι για την εποχή τους, πριν τοποθετηθούν στο μουσείο.

«Είμαι πολύ προσεκτικός με τα ερείπια. Είναι πολύτιμα για εμάς λόγω της πολιτισμικής τους ιστορίας», τονίζει ο διευθυντής του μουσείου.

Με πληροφορίες από: Ruins of ancient Roman city wash up on Turkish coast
By Tom Page, CNN