Παιδιά χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες βόμβες» σε εμπόλεμες ζώνες
Παιδιά υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν σε τουλάχιστον 18 συρράξεις από το 2016, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ως «ανθρώπινες βόμβες», παρά την απαγόρευση της χρήσης παιδιών στον πόλεμο, κατέδειξε η έρευνα μιας βρετανικής ΜΚΟ.
Παιδιά στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και την Κολομβία -χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ η οποία απαγορεύει τη στρατολόγηση παιδιών κάτω των 18 ετών και της συμμετοχής τους σε εχθροπραξίες, επισημαίνει η οργάνωση που συγκέντρωσε τα δεδομένα.
«Η συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών συνεχίζεται αμείωτα σε πολλές περιοχές σε κάθε γωνιά του κόσμου» επισήμανε σε μια ανακοίνωση η Child Soldiers International, με έδρα τη Βρετανία.
«Η χρήση των παιδιών, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων είναι κορίτσια, ως "ανθρώπινες βόμβες" είναι μια ανησυχητική νέα τάση».
Περισσότερα από 115.000 παιδιά στρατιώτες απελευθερώθηκαν από το 2000, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες συνεχίζουν να είναι θύματα εκμετάλλευσης, τονίζεται στην έρευνα.
Οι επιθέσεις που διέπραξαν παιδιά «βομβιστές αυτοκτονίας» που χρησιμοποιούν οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έχουν καταγράψει άνοδο στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Στρατολογήσεις παιδιών έχουν επίσης καταγραφεί στο Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Υεμένη, όπως δείχνει η πρώτη διαδικτυακή βάση δεδομένων για τα παιδιά στρατιώτες.
Η βάση αυτή παρουσιάστηκε ενόψει της 18ης επετείου, τον προσεχή Μάιο, της υιοθέτησης της Συνθήκης κατά της χρήσης παιδιών σε συρράξεις, την οποία επικύρωσαν οι 167 από τις 197 χώρες παγκοσμίως.