ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Σε έξαρση οι θάνατοι θηλυκών βρεφών λόγω αδιαφορίας των γονέων

Ινδία: Σε έξαρση οι θάνατοι θηλυκών βρεφών λόγω αδιαφορίας των γονέων
REUTERS/Oswaldo Rivas/ file photo

Οι Ινδοί είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για ένα άρρωστο βρέφος αν είναι κορίτσι παρά αν είναι αγόρι, με περισσότερα νεογνά θηλυκού γένους να πεθαίνουν τον πρώτο μήνα μετά τη γέννησή τους από αρσενικά, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Στην Ινδία πεθαίνουν περισσότερα μωρά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, με 600.000 θανάτους να καταγράφονται ετησίως, δηλαδή το ένα τέταρτο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα η Unicef.

Μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης, η Unicef τονίζει ότι σε αυτό τον απολογισμό τα κορίτσια είναι πολύ περισσότερα από τα αγόρια. Αλλά και στην ηλικιακή ομάδα κάτω των πέντε ετών, αν και έχει καταγραφεί μείωση του ποσοστού θνησιμότητας κατά σχεδόν 65% από το 1990 ως το 2015, τα κορίτσια είναι πολύ περισσότερα.

«Τα κορίτσια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο δυνατά από βιολογική άποψη, όμως δυστυχώς είναι εξαιρετικά ευάλωτα κοινωνικά», δήλωσε η Γιάσμιν Άλι Χακ εκπρόσωπος της Unicef στην Ινδία. «Οι διακρίσεις ξεκινούν ακόμη και προτού γεννηθούν», τόνισε.

Η Ινδία προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τα νεογνά στα περισσότερα από 700 κρατικά νοσοκομεία παίδων που διαθέτει. Όμως σχεδόν το 60% των νεογνών που εισάγονται στα νοσοκομεία αυτά ήταν αγόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το 2017 η Unicef.

«Αυτό καταδεικνύει τα κοινωνικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια. Έχουν μικρότερη αξία στην κοινωνία», δήλωσε ο Γκάγκαν Γκούπτα, ειδικός σε θέματα υγείας στη Unicef.

Οι γονείς αποφεύγουν να πηγαίνουν τα κορίτσια στον γιατρό διότι δεν θέλουν να απουσιάζουν από την εργασία τους και να χάνουν μισθούς, ή να πληρώσουν το κόστος της μεταφοράς στο νοσοκομείο, εξήγησε ο Γκούπτα.

Εξάλλου πολλοί γονείς στην Ινδία προτιμούν να αποκτούν αγόρια καθώς, βάσει των άγραφων κοινωνικών κανόνων, οι γυναίκες στη χώρα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε κάποιες θρησκευτικές τελετές ή ακόμη και να δέχονται κληρονομιά, αν και αυτές οι διακρίσεις είναι τυπικά παράνομες. Μάλιστα οι κόρες θεωρούνται βάρος επειδή οι οικογένειες πρέπει να καταβάλουν προίκα όταν παντρεύονται.

Η προτίμηση στα αγόρια έχει οδηγήσει και σε αύξηση των εκτρώσεων εξαιτίας του φύλου, γεγονός που έχει προκαλέσει έλλειψη γυναικών στην Ινδία. Εκτιμάται ότι από τη χώρα «λείπουν» 63 εκατομμύρια γυναίκες.

Η ινδική κυβέρνηση διεξάγει εκστρατεία για την προστασία και την εκπαίδευση των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών και έχει αυξήσει τα κοινωνικά επιδόματα που καταβάλλει στους γονείς κοριτσιών. Όμως οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

«Βλέπουμε ακόμη και στα κέντρα καταπολέμησης του υποσιτισμού ότι έρχονται περισσότερα αγόρια από κορίτσια», τόνισε ο Ναρέντρα Γκούπτα αρμόδιος για τη δημόσια υγεία στο κρατίδιο Ρατζαστάν, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά στη θνησιμότητα.