Η «προειδοποίηση» του Ακιντζί για το φυσικό αέριο
Την ώρα που συνεχίζεται για δέκατη μέρα ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δηλώσε την Κυριακή ότι η Λευκωσία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους για το θέμα του φυσικού αερίου.
«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Ακιντζί, μιλώντας στο CNNTurk.
Προειδοποίησε δε, ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία.
Για το φυσικό αέριο, ο Ακιντζί πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι που -όπως υποστηρίζει- απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.
Πηγή: REUTERS/Pierre Albouy
Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ισχυρίστηκε, «είναι απότοκο της επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να διατηρεί εξ ολοκλήρου την ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου».
Για να τερματιστεί η ένταση, σύμφωνα με τον Ακιντζί, πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει την πολιτική της «μη λύσης, κατά την έκφρασή του, και να συνδράμει σε δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο
Παρότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της. Η Λευκωσία, οι Βρυξέλλες αλλά και η Ρώμη αναμένουν την 22η Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η παράνομη τουρκική Navtex.
Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκδώσει νέα Navtex δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Τις περασμένες ημέρες, η ΕΝΙ εξέφρασε την έκπληξή της για όλα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να περιμένει για πάντα.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.