Γερμανία: Δύο γυναίκες στα ηνία των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας
Δύο γυναίκες θα έχουν πλέον τα ηνία των μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) βυθισμένο σε κρίση ετοιμάζεται να εκλέξει νέα πρόεδρο την Αντρέα Νάλες.
Εκτός απροόπτου, η 47χρονη μαχητική γυναίκα θα εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο του SPD στις 22 Απριλίου. Θα διαδεχθεί τον Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πέρασε στην ηγεσία του κόμματος μία εφιαλτική χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από το χειρότερο εκλογικό σκορ στην μεταπολεμική ιστορία του SPD και τη σειρά των ανατροπών που ακολούθησε.
Η Αντρέα Νάλες θα ενταχθεί στο όλο και πιο κλειστό κλαμπ των γυναικών που βρίσκονται στην κεφαλή γερμανικών κομμάτων, με διασημότερο μέλος την Άνγκελα Μέρκελ που ηγείται εδώ και μία εικοσαετία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Στην 150 ετών ιστορία του το SPD δεν είχε ποτέ εμπιστευθεί το μέλλον του σε γυναίκα.
«Όταν όλα διαλύονται, τότε επιστρατεύονται οι γυναίκες», έγραψε αυτήν την εβδομάδα η Sueddeutsche Zeitung, που κάνει παραλληλισμό με «τις γυναίκες των ερειπίων» που εκκαθάρισαν τα συντρίμμια του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου για να ανοικοδομηθούν οι ερειπωμένες γερμανικές πόλεις.
Πριν από είκοσι χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ είχε ανοικοδομήσει ένα CDU, που ήταν στο χείλος της αβύσσου υπό το βάρος του σκανδάλου της παράνομης χρηματοδότησης υπό την ηγεσία του Χέλμουτ Κολ.
Η διάσωση του SPD από την υπαρξιακή κρίση και την κάθετη πτώση του στις δημοσκοπήσεις: αυτή είναι η αποστολή που περιμένει την Αντρέα Νάλες», γράφει η εφημερίδα.
Μητριαρχία
«Η μητριαρχία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή» στην γερμανική πολιτική, γράφει το Spiegel.
Οι οικολόγοι και η ριζοσπαστική αριστερά έχουν δίδυμες ηγεσίες, από έναν άνδρα και μία γυναίκα. Στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η συμπροεδρεύουσα της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλίτσε Βάιντελ διαθέτει ισχυρή επιρροή.
Στην Μέρκελ αποδίδεται δε η πρόθεση να προετοιμάσει, μετά την ενδεχόμενη τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, τη διαδοχή της προωθώντας την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, πρωθυπουργό του Σαρ.
Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των γυναικών έχει πέσει στη νέα Βουλή στο 30,7%, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και είκοσι χρόνια και αυτό αποδίδεται στην εκλογική επιτυχία του AfD και των Ελεύθερων Δημοκρατών, όπου η γυναικεία παρουσία είναι υποβαθμισμένη.
Και ακόμη και αν η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία κυβερνάται εδώ και δώδεκα χρόνια από μία γυναίκα, τα νευραλγικά υπουργεία ελέγχονται από άνδρες.
Όμως, τα πράγματα αλλάξουν: η συντηρητική Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ηγείται του υπουργείου Άμυνας και θα παραμείνει, ενώ η σοσιαλδημοκράτης Καταρίνα Μπάρλεϊ μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την Μόνα Κούπερς, πρόεδρο του «Frauenrat» για τα δικαιώματα των γυναικών, το σημαντικότερο είναι «ο σεβασμός της ισότητας στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα», όπως έχουν δεσμευθεί η CDU και το SPD. Είναι ένας κανόνας που τηρείται στην κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά και του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.
Το προφίλ μίας μαχητικής πολιτικού
Η Αντρέα Νάλες, που ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, απέχει πολύ από το να είναι μία επιλογή δια της εις άτοπον απαγωγής. Ως υπουργός Εργασίας, αγωνίσθηκε για τη θέσπιση κατώτατου μισθού, γεγονός που αποτέλεσε μία μικρή επανάσταση για τη Γερμανία.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, αυτή η μητέρα ενός κοριτσιού 6 ετών έχει γίνει ντε φάκτο η φωνή του SPD, απέναντι στον απαξιωμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου Μάρτιν Σουλτς.
Έπειτα από έναν πρόσφατο πύρινο λόγο, η λαϊκή Bild την χαρακτήρισε «μοναδικό πραγματικό άνδρα στην κεφαλή του SPD». Ο απότομος χαρακτήρας της - υποσχέθηκε να μην αφήσει ήσυχη τη δεξιά - δεν έχει δημιουργήσει μόνο φίλους για την Αντρέα Νάλες.
«Τον τρόπο της να μιλά, να ουρλιάζει στο μικρόφωνο και τον ελαφρά δημαγωγικό της τόνο πρέπει να τον εκτιμήσουμε. Ή καλύτερα, να τον υποστούμε», έγραφε πρόσφατα η βερολινέζική TAZ.
Τον Σεπτέμβριο, αυτή την οποία τοποθετούν στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος είχε δηλώσει ότι υποφέρει εξαιτίας της εικόνας του προβληματικού καυγατζή, που του προσάπτουν υπερβολική φιλοδοξία και έλλειψη θηλυκότητας. «Ό,τι και να κάνω, εκλαμβάνεται κατά το μάλλον ή ήττον αρνητικά».