ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανίδα δημοσιογράφος βρίσκεται απαγχονισμένη στο Ατατούρκ

Βρετανίδα δημοσιογράφος βρίσκεται απαγχονισμένη στο Ατατούρκ
Η 50χρονη Βρετανίδα δημοσιογράφος και μέλος ΜΚΟ, Jacqueline Sutton, βρέθηκε απαγχονισμένη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, στις 19 Οκτωβρίου 2015, αφότου είχε χάσει την πτήση της για το Ερμπιλ του Ιράκ, όπου πραγματοποιούσε έρευνα στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής Facebook

Ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατος Βρετανίδας δημοσιογράφου και μέλους ΜΚΟ, η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινουπολης, έχοντας χάσει την πτήση της για το ιρακινό Κουρδιστάν, όπου πραγματοποιούσε από τον Ιούλιο διδακτορική έρευνα πάνω σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας προς γυναίκες δημοσιογράφους του Ιράκ και του Αφγανιστάν μεταξύ 2003-2013.

Χάνοντας το αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η 50χρονη Ζακλίν Σάτον (Jacqueline Sutton) θα ταξίδευε από το Λονδίνο στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου και θα άλλαζε πτήση, την οποία όμως έχασε. Η Βρετανίδα βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του αεροδρομίου.

Η Σάτον ήταν εν ενεργεία διευθύντρια του ιρακινού παραρτήματος της ΜΚΟ Institute for War and Peace Reporting (IWPR), που συνδράμει δημοσιογράφους σε εμπόλεμες ζώνες. Πριν από αυτήν, στη ίδια θέση είχε βρεθεί για πολλά χρόνια ο Αμάρ αλ Σαχμπαντέρ (Ammar Al Shahbander), ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, στις 2 Μαΐου. Η Σάτον επέστρεφε από το Λονδίνο, όπου είχε παραστεί στο μνημόσυνο του προκατόχου της.

Στο διεθνές διοικητικό συμβούλιο της IWRD προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του δ.σ. των Financial Times, Σερ Ντέιβιντ Μπελ (Sir David Bell), ενώ στη λίστα των υπόλοιπων μελών συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα των διεθνών σχέσεων, όπως η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ (Christiane Amanpour) και ο διεθνολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρίτσαρντ Κάπλαν (Richard Caplan).

Ο πρώτες πληροφορίες για το γεγονός στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν πως η Σάτον αυτοκτόνησε. Έχοντας ξεπεράσει το αρχικό σοκ της είδησης, συνάδελφοι και φίλοι που τη γνώριζαν απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια πιθανότητα, μιλώντας δημόσια.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η 50χρονη βρέθηκε νεκρή «κάτω από ύποπτες συνθήκες».

«Δεν ήταν αυτοκτονία»

Η είδηση έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου και τα social media αποτύπωσαν το πλήθος επώνυμων και ανώνυμων σχολίων γύρω από το τραγικό, όσο και μυστήριο, γεγονός.

«Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι η συνάδελφός μου και έμπειρη στα ταξίδια Τζάκι Σάτον αυτοκτόνησε», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σουντίπτο Μουκέρτζι (Sudipto Mukherjee), διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στη Σιέρα Λεόνε.

«Σοκαριστική και θλιβερή η είδηση του θανάτου της Τζάκι Σάτον στην Κωνσταντινούπολη. Απαιτείται διεθνής, όχι μόνο τοπική έρευνα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η επίσης δημοσιογράφος και μέλος ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών αποστολών, Ρεμπέκα Κουκ (Rebecca Cooke), καλώντας ταυτόχρονα σε επαγρύπνηση τους συνομιλητές της απέναντι στην Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί με διαφανή τρόπο.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά Μέσα που κάλυψαν με εκτενή ρεπορτάζ την είδηση, η Σάτον μιλούσε πέντε γλώσσες και έκανε το διδακτορικό της στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του -θεωρούμενου ενός από τα κορυφαία παγκοσμίως- Εθνικού Αυστραλιανού Πανεπιστημίου.

Η Βρετανίδα φέρεται να έχασε την πτήση της για την Ερμπίλ και βρέθηκε στη θέση να πρέπει να αγοράσει νέο εισιτήριο, καθώς στην επικοινωνία της με τις υπηρεσίες εδάφους της αεροπορικής εταιρείας πληροφορήθηκε ότι η ευθύνη δεν είναι της εταιρείας.

Η Σάτον αντέτεινε πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει νέο εισιτήριο και στη συνέχεια επισκέφθηκε την τουαλέτα στον τερματικό σταθμό διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου.

Τζιχαντιστές και παράπλευρες κάμερες

Η Σάτον βρέθηκε απαγχονισμένη από τρεις Ρώσους επιβάτες, οι οποίοι ενημέρωσαν το ιατρικό προσωπικό του αεροδρομίου. Η αστυνομία έσπευσε επί τόπου αλλά εκείνη ήταν ήδη νεκρή. Το πτώμα της άτυχης γυναίκας μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο της Τουρκίας και η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι συγκεχυμένες πληροφορίες ότι, την ώρα που διαδραματίζονταν τα παραπάνω περιστατικά, κάποιες κάμερες του αεροδρομίου δεν λειτουργούσαν, αλλά και η καταγγελία συναδέλφων ότι η Ζακλίν Σάτον αποτελούσε στόχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δίνουν την αίσθηση κατασκοπευτικού θρίλερ.

Στο σημερινό περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, όπου οι αθέατοι πρωταγωνιστές είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα, η μυστήρια υπόθεση Σάτον αναμένεται να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο ως παράπλευρη επικαιρότητα.