ΚΟΣΜΟΣ

Μάθιου Νίμιτς: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας

Μάθιου Νίμιτς: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ βλέπει ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τον κύκλο επαφών που είχε σε Αθήνα και Σκόπια τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνοντας παράλληλα πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ζητήματος που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

«Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις, ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς μιλώντας στο Euronews και αναφερόμενος στο θέμα της ταυτότητας που εμφανίστηκε ως νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, είπε:

«Νομίζω πως το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικό για τον βόρειο γείτονα και βλέπουν οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους. Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες».

Σχολιάζοντας τις διαρροές αναφορικά με τις προτάσεις για το όνομα της πΓΔΜ ο κ. Νίμιτς επεσήμανε: «Διάβασα αυτές τις διαρροές. Η ηγεσία της Αθήνας και των Σκοπίων συζητάει ακόμα το θέμα του προσδιορισμού ο οποίος θα ήταν ο καλύτερος. Στην πρόταση μου υπάρχουν 5 επιλογές. Τόνισα ότι οι 5 αυτές προτάσεις δεν αποκλείουν την ύπαρξη και άλλων και ότι οι δύο πλευρές μπορούν να κάνουν τις δικές τους προτάσεις. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να αποκλείσω την περίπτωση και άλλων προτάσεων».

Ωστόσο ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.