Ονδούρα: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος ο Ερνάντες με φόντο διαδηλώσεις εναντίον του
Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει εκ νέου το ανώτατο αξίωμα της χώρας σήμερα, ενώ η αντιπολίτευση οργανώνει κινητοποιήσεις εναντίον της επανεκλογής του και συνεχίζει να καταγγέλλει τη «νοθεία» στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο 49χρονος δικηγόρος, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος (PN, δεξιά), θα ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της χώρας σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης με τη Συμμαχία της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας, έναν συνασπισμό της αριστεράς που καταγγέλλει τον Ερνάντες ότι επέβαλε «στρατιωτική δικτατορία».
Η τελετή της ορκωμοσίας του Ερνάντες –στην οποία δεν αναμένεται να είναι παρών κανένας ξένος ηγέτης– θα αρχίσει περί τις 09:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).
Η αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται ο πρώην αρχηγός του κράτους Μανουέλ Σελάγια, που είχε ανατραπεί με το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, θέλει να εμποδίσει την ανάληψη των καθηκόντων του Ερνάντες, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον. Λέει ότι κέρδισε ο δικός της υποψήφιος, ο 64χρονος Σαλβαδόρ Νασράλα, δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική.
Η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να κατέβουν στους δρόμους, γεγονός που εγείρει φόβους για το ξέσπασμα νέων επεισοδίων.
Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), που κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι λάμβανε διαταγές από την κυβέρνηση, επικύρωσε την 22α Δεκεμβρίου τη νίκη του Ερνάντες με 42,95% των ψήφων, έναντι ενός 41,42% του Νασράλα, περίπου έναν μήνα μετά τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου κι εν μέσω διαδηλώσεων και ταραχών.
Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, κι ενώ είχαν δημοσιοποιηθεί προσωρινά αποτελέσματα με το 57% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Νασράλα είχε καθαρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Ο Ερνάντες ξαναπήρε το προβάδισμα έπειτα από μια σειρά διακοπών της καταμέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα του TSE.
Η ανατροπή της κατάστασης προκάλεσε ένα κύμα διαδηλώσεων των αντιπάλων του προέδρου σε όλη τη χώρα, μια από τις φτωχότερες τις ηπείρου. Πάνω από το 60% των 8,7 εκατομμυρίων πολιτών της Ονδούρας ζουν στη φτώχεια.
Εδώ και εβδομάδες, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αποκλείουν δρόμους, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 800 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων από την αστυνομία και τον στρατό.
Για την ορκωμοσία στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα θα αναπτυχθούν χιλιάδες ένστολοι.
Την Παρασκευή, μια επιτροπή της κυβέρνησης ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας εναντίον του αρχηγού της αστυνομίας, που ονομάστηκε πρόσφατα στη θέση από τον πρόεδρο, μετά τις αποκαλύψεις του πρακτορείου ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες για το ότι ο Χοσέ Νταβίντ Αγκιλάρ Μοράν είχε συνεργαστεί με τα καρτέλ το 2013 και είχε διευκολύνει τη μεταφορά ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Η κρίση στην Ονδούρα θορυβεί τις χώρες του «βόρειου τριγώνου» της κεντρικής Αμερικής (Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα) που πλήττεται από τη βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.
Ο πολιτολόγος και πανεπιστημιακός δάσκαλος Χουάν Ραμόν Μεδράνο θεωρεί ότι η Ονδούρα περνά «μια πολιτική κρίση που δεν εκλαμβάνεται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την Ουάσινγκτον όπως η κρίση στη Βενεζουέλα», αλλά «είναι η κυβέρνηση της Ονδούρας αυτή που εμφανίζει ενδείξεις μιας δικτατορίας».
Η Ουάσινγκτον συνεχάρη τον Δεκέμβριο τον Ερνάντες για τη νίκη του, οδηγώντας τον Σαλβαδόρ Νασράλα να δηλώσει αρχικά ότι θα αποσυρόταν από την πολιτική πριν περάσει στην επίθεση και απαιτήσει μαζί με τον Σελάγια την ακύρωση των εκλογών.
Ο Μεδράνο προειδοποίησε ότι η Ονδούρα κινδυνεύει να «οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο».