ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τίλερσον – Λαβρόφ για Συρία, Βόρεια Κορέα και Ουκρανία

Επικοινωνία Τίλερσον – Λαβρόφ για Συρία, Βόρεια Κορέα και Ουκρανία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συζήτησαν για την συνεχιζόμενη κρίση στην Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία.

«Όσον αφορά την Συρία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία, ώστε το καθεστώς Άσαντ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. Ο Τίλερσον, συνέχισε, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς «όλες τις πλευρές» για να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, ζητώντας επίσης να τεθεί ένα τέλος στην κλιμακούμενη βία στην Ουκρανία.

Στο ζήτημα της Ουκρανίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου Βόλκερ με τον Ρώσο εκπρόσωπο Σουρκόφ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο η Ρωσία να εκπληρώσει το γρηγορότερο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ.

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, ο Τίλερσον, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ στο Βανκούβερ», αναφέρεται στην ανακοίνωση , όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την Συρία και για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και για την προετοιμασία των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Βιέννη και στο Σότσι στο πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού διαλόγου, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των διαφόρων συριακών παρατάξεων.

Ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αμερικανό ομόλογο του, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, στην οποία οδηγεί η επιθετική ρητορική κατά της Βόρειας Κορέας, όπως και η δημιουργία συμμαχιών που στρέφονται εναντίον της και η απειλή του ναυτικού αποκλεισμού.