ΚΟΣΜΟΣ

Πιέζει η Γερμανία για συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

Πιέζει η Γερμανία για συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ REUTERS/Thomas Peter

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ωστόσο, αναφερόμενος στις ελληνικές αντιδράσεις, διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κρίνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV, η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά την πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων που προορίζονται ήδη γι΄αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του "IPA" (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλ. χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν αμέσως έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική και φθάνουν μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Νωρίτερα το CNN Greece συνομίλησε με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις για το Κυπριακό το οποίο, κατά την άποψη του, δεν θα διαφέρει σημαντικά από το σχέδιο Ανάν.