ΚΟΣΜΟΣ

Αισιόδοξοι οι Αυστριακοί για το 2018

Αισιόδοξοι οι Αυστριακοί για το 2018
Φωτογραφία αρχείου από τη Βιέννη EPA/LISI NIESNER

Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, οι Αυστριακοί ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 47% των ερωτηθέντων αναμένει τη νέα χρονιά με ιδιαίτερη αισιοδοξία, ποσοστό αυξημένο κατά εννέα μονάδες σε σχέση με την αλλαγή της χρονιάς 2016-2017.

Εξάλλου, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, το ποσοστό των αισιόδοξων είναι υψηλότερο από εκείνο των απαισιόδοξων (ποσοστό 39 %), ενώ έχουν μειωθεί ο φόβος από την τρομοκρατία και οι ανησυχίες ως προς τη θέση εργασίας.

Σε ποσοστό μόνον 16% των ερωτηθέντων δηλώνουν πραγματικά ανήσυχοι, με το 23% να εμφανίζονται απλώς προβληματισμένοι και το 14% να μην κάνει κάποια πρόγνωση για το τι πρόκειται να έλθει το 2018.

Κυρίως πρόσωπα νεαρής ηλικίας, μορφωμένοι και προερχόμενοι από ανώτερα κοινωνικά στρώματα εμφανίζονται με αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά και σχεδόν το ήμισυ από αυτό το υψηλό ποσοστό τους, του 47% αναφέρουν πως η αισιοδοξία τους οφείλεται στην προσωπική τους διάθεση και στην προσωπική οικονομική κατάστασή τους.

Αντίθετα, γυναίκες, εργάτες και η γενιά των 60 ετών και άνω εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το μέλλον, και από αυτούς ένας στους τέσσερις αναφέρει ως αιτία το περιορισμένο εισόδημα και την ακρίβεια, ενώ ένα ποσοστό 30% των «προβληματισμένων» δηλώνει ως κύρια αιτία το αρνητικό πολιτικό κλίμα.

Σε αντίθεση με πέρυσι, στη δημοσκόπηση εμφανίζεται να είναι περιορισμένος ο φόβος απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή απέναντι στο υπερβολικό ποσοστό προσφύγων στον πληθυσμό, με την αιτία «αρνητικές επιπτώσεις από τη μετανάστευση» να βρίσκεται μόλις στη δέκατη θέση του σχετικού καταλόγου των αιτιών για απαισιοδοξία.

Στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης αναζητήθηκαν και οι «καλοί στόχοι» που θέτουν στη νέα χρονιά για τον εαυτό τους οι Αυστριακοί πολίτες, και που σε γενικές γραμμές παραμένουν οι ίδιοι όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή περισσότερη κίνηση και άθληση σε ποσοστό 41%, πιο υγιεινή ζωή (34%), πιο υγιεινή διατροφή (31%), περισσότερος χρόνος για την οικογένεια (22%), ενώ ένα ποσοστό 21% τονίζει την πρόθεση να κόψει το κάπνισμα.

Παρόμοιες δημοσκοπήσεις ως προς τις προσδοκίες αλλά και ως προς τις καλές προθέσεις του πληθυσμού στη νέα χρονιά πραγματοποιούνται από το ίδιο ινστιτούτο, το γνωστό IMAS του Λιντς κάθε τέλος του χρόνου από το 1972 και μετά.