ΚΟΣΜΟΣ

Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε.

Διαδικασία κυρώσεων κατά της Πολωνίας κινεί η Ε.Ε.
Φωτογραφία αρχείου από διαδήλωση στην Πολωνία κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.), η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, με αποτέλεσμα η Βαρσοβία να κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στις Βρυξέλλες.

Η Βαρσοβία αρνήθηκε να αποσύρει σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αποφασίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

«[σ.σ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή] Αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι 13 νέοι νόμοι που θεσπίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια επιτρέπουν στην κυβέρνηση να «παρεμβαίνει σημαντικά» σε θέματα της δικαιοσύνης. Έδωσε δε, τρεις μήνες προθεσμία στην Πολωνία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

«Με βαριά καρδιά ενεργοποιήσαμε το άρθρο 7», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Αλλά τα γεγονότα αυτά δεν μας δίνουν άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει ότι «η Επιτροπή δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, της απόφασης προηγήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος.

Η αντίδραση της Πολωνίας

Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που η πολωνική κυβέρνηση επέβαλε στη δικαιοσύνη και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Μάλιστα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε., ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα την απόφασή του να υπογράψει δύο νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης.

Βέτο από την Ουγγαρια κατά της απόφασης

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο Ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε, επίσης, ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας. Για να επικυρωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να την υπερψηφίσουν 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης. Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται, όμως, αισιόδοξες.

Τουσκ: Η Πολωνία αντιμετωπίζεται ως διαλυτική δύναμη

Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της υπόληψης της Βαρσοβίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της πολωνικής υπόληψης», δήλωσε ο Τουσκ σε Πολωνούς δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας στο εγγύς μέλλον.