Τουρκία: Η τουρκική αστυνομία κάλεσε τον ακόλουθο του FBI στην αμερικανική πρεσβεία
Η τουρκική αστυνομία κάλεσε τον αστυνομικό και δικαστικό διπλωματικό ακόλουθο του FBI στη χώρα την Τετάρτη, μετά τους ισχυρισμούς που έκανε ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ένας πρώην ερευνητής της, ο οποίος διέφυγε από την Τουρκία πέρυσι.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο ακόλουθος του FBI κλήθηκε σχετικά με την κατάθεση του Χουσεΐν Κορκμάζ κατά τη διάρκεια της δίκης ενός πρώην ανώτερου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, με την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο ακόλουθος του FBI στην αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία «πήγε στο τουρκικό υπουργείο». Δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση.
Ο Μεμέτ Χακάν Ατίλα, το πρώην στέλεχος της Halkbank, έχει δηλώσει αθώος. Η τράπεζα αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε παράνομες συναλλαγές.
Ο Κορκμάζ δήλωσε ενώπιον των ενόρκων στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα ότι διέφυγε από την Τουρκία το 2016 διότι φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή ηγήθηκε μιας έρευνας για διαφθορά στην οποία ενέχονταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Πρόσθεσε ότι πήρε τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει μαζί του.
Ο Κορκμάζ είπε επίσης ότι έλαβε 50.000 δολάρια από το FBI και οικονομική βοήθεια από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.
Το FBI απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο την Τετάρτη. Εκπρόσωπος της τουρκικής αστυνομίας είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αυτή τη στιγμή το δημοσίευμα ότι κλήθηκε αξιωματούχος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα περιορίστηκε να πει ότι η πρεσβεία είναι ενήμερη για την πληροφορία αλλά δεν έχει κανένα σχόλιο.
Ο Κορκμάζ είναι μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη. Αυτή την εβδομάδα, είπε στο δικαστήριο ότι η έρευνά του για τον Ρεζά Ζαράμπ, έναν τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού που φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία, είχε αρχίσει το 2012.
Ο Ζαράμπ έχει εμπλέξει στην υπόθεση κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την περασμένη Πέμπτη, ο Ζαράμπ είπε στο δικαστήριο ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Ερντογάν ενέκρινε μια συναλλαγή για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
Αν και δεν έχει ακόμη απαντήσει συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς αυτούς, ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα, πίσω από την οποία διατείνεται πως βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Η Άγκυρα κατηγορεί εξάλλου το θρησκευτικό τάγμα και το δίκτυο του Γκιουλέν ότι βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην πολυαίμακτη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος στην Τουρκία.
Η ένταση που καταγραφόταν ήδη στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ κλιμακώθηκε εξαιτίας της δίκης.