Jan Ingenhousz: Στον Ολλανδό επιστήμονα αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google
Τα 287 χρόνια από τη γέννηση του Ολλανδού επιστήμονα Jan Ingenhousz τιμά η Google με το σημερινό της doodle.
Ο Jan Ingenhousz είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε την «μυστική ζωή» των φυτών και έσωσε εκατοντάδες ζωές. Πιο συγκεκριμένα, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το φως είναι απαραίτητο για τη διαδικασία κατά την οποία τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, προκειμένου να απελευθερώσουν οξυγόνο (φωτοσύνθεση). Παράλληλα, ανακάλυψε πως η κυτταρική αναπνοή δεν αφορά μόνο τα ζώα, αλλά και τα φυτά.
Ο Ingenhousz ξεκίνησε την καριέρα του ως γιατρός, αφού σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Louvain. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το γεγονός ότι εμβολίασε εκατοντάδες χωρικούς στο Λονδίνο που κινδύνευαν να νοσήσουν από ανεμοβλογιά.
Το κατόρθωμά του έγινε γνωστό και η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Θηρεσία τον κάλεσε στη Βιέννη για να εμβολιάσει ολόκληρη την οικογένεια των Αψβούργων. Στη συνέχεια έγινε ο προσωπικός της γιατρός.
Τελικά, επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου έμελλε να κάνει και την διασημότερη ανακάλυψη της καριέρας του, τη φωτοσύνθεση.
Τη δεκαετία του 1770, ο Ingenhousz άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τα φυτά, μετά και από τη συνάντησή του με τον Άγγλο κληρικό, χημικό, φιλόσοφο, γλωσσολόγο και παιδαγωγό Joseph Priestley, ο οποίος είχε ανακαλύψει ότι τα φυτά εκλύουν και απορροφούν αέρια.
Το 1779 παρατήρησε φυσαλίδες σε κάποια φυτά όταν αυτά βρίσκονταν κάτω από το φως, όχι όμως και όταν βρίσκονταν στη σκιά. Συνεχίζοντας την έρευνα, προσδιόρισε ότι το αέριο που εκλύουν τα φυτά είναι το οξυγόνο, ενώ ανακάλυψε επίσης ότι στο σκοτάδι τα φυτά εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.
Δημοσίευσε τα ευρήματα αυτά την ίδια χρονιά, επηρεάζοντας σημαντικά την περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη ζωή των φυτών κατά τους επόμενους αιώνες.