ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: Οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνούν από κοινού στο μέλλον για τον εξοπλισμό των στρατών τους

Handelsblatt: Οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνούν από κοινού στο μέλλον για τον εξοπλισμό των στρατών τους
REUTERS/Ints Kalnins

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γερμανία διασφαλίζει τον ανεφοδιασμό» και υπότιτλο «Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνούν στο μέλλον από κοινού για τον εξοπλισμό των στρατών τους και θα επενδύουν από κοινού. Τα πρώτα προγράμματα ξεκινούν».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι 23 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας σε θέματα άμυνας της Ε.Ε. (Pesco), στις Βρυξέλλες επί 16 προγραμμάτων, στα οποία η συνεργασία τους πρόκειται μελλοντικά να συγκεκριμενοποιηθεί. Η συνεργασία αυτή στον αμυντικό τομέα αφορά στην από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών εξοπλισμών και η έγκριση της Pesco πρόκειται να υπογραφεί από τους ΥπΕξ των 23 συμμετεχόντων κρατών στις 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Την ίδια ημέρα θα εγκριθούν και τα 16 πρώτα συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ η επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ακολουθήσει στις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν ήδη σχεδιαστεί και κατανεμηθεί αρμοδιότητες και τομείς ευθύνης. Υπό γερμανική διοίκηση πρόκειται να δημιουργηθεί από το 2020 και μετά ένα δίκτυο πανευρωπαϊκών “κόμβων” σε θέματα logistics και υλικοτεχνικής υποδομής. Επίσης από το 2020 θα ενεργοποιηθεί το αποκαλούμενο σύστημα “EU Medical Command” για περιπτώσεις διασώσεων και άμεσης ιατρικής μέριμνας, με το οποίο θα “συγχρονιστούν” η ιατρική κάλυψη που παρέχονται από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μέτρου είχε προκρίνει ιδιαίτερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen, ώστε στο μέλλον η Ε.Ε. να είναι σε θέση να αντιδρά γρηγορότερα κι αποτελεσματικότερα σε κρίσεις όπως ήταν η επιδημία του ιού Ebola στην Αφρική το 2014.

Τη διοίκηση αναλαμβάνει η Γερμανία επίσης σε ένα Κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτικών δυνάμεων καθώς και σε ένα πρόγραμμα με στόχο την ταχύτερη αντίδραση σε κρίσιμες περιστάσεις που απαιτείται στρατιωτική συνδρομή. Στα προγράμματα αυτά μετέχουν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Στα θέματα κυβερνοεπιθέσεων τη διοίκηση αναλαμβάνουν η Εσθονία και η Λετονία, με τη Γερμανία να έχει ρόλο παρατηρητή. Το Βέλγιο και η Ιταλία θα ηγούνται του προγράμματος για τη δημιουργία νέων συστημάτων για το Ναυτικό.

Η αμυντική βιομηχανία δείχνει πάντως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί παράλληλα. Αυτό θα εξυπηρετεί δύο προγράμματα: το πρώτο θα αφορά στην έρευνα σε θέματα άμυνας και ξεκινά με 90 εκατ. ευρώ. Στον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2021, το “European Defence Research Programme” θα διαθέτει ετησίως 500 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο πρόγραμμα της Ε.Ε. θα αφορά την οικονομική ενίσχυση ευρωπαϊκών εταιριών και ομίλων, κατά προτίμηση μικρού και μεσαίου μεγέθους, για την έρευνά τους στον τομέα της παραγωγής νέου, σύγχρονου αμυντικού υλικού. Για τα έτη 2019 και 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό 500 εκατ. ευρώ κι από το 2021 και μετά ένα δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ετησίως. Το ευρωκοινοβούλιο διαβουλεύεται ακόμη σχετικά με τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για το εν λόγω πρόγραμμα.