ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Την Πέμπτη το «μεγάλο ραντεβού» για άρση του αδιεξόδου

Γερμανία: Την Πέμπτη το «μεγάλο ραντεβού» για άρση του αδιεξόδου
REUTERS/ AXEL SCHMIDT

Κοινή συνάντηση με την Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ (CDU), τον Αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό Πρωθυπουργό και Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έχει αναλάβει να βγάλει τη Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί.

Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας που επικαλείται η εφημερίδα Bild, η συνάντηση των τεσσάρων έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι μέχρι τώρα οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» μεταξύ CDU, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων, έχουν αποτύχει.

Ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, κάνοντας λόγο για «δραματική έκκληση» του Ομοσπονδιακού προέδρου, τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ότι θα αφήσει τα μέλη του να αποφασίσουν για πιθανή συμμετοχή σε σχηματισμό κυβέρνησης, εάν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς. Όπως είπε, σαν κόμμα φέρουν ευθύνη και για την Ευρώπη.

Εξάλλου, νωρίτερα η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίσηεγκαταλείποντας την αντίθεσή του ως προς κάθε ιδέα συμμαχίας με την Άγκελα Μέρκελ.

«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα αποκλείσει τη συζήτηση», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

«Θα αναμείνουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις. To SPD δεν θα μείνει έξω από αυτές» δήλωσε ο Χάιλ.

Παρά τις δυσκολίες τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χριστιανικές ενώσεις CDU/CSU της Άγκελα Μέρκελ και το SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που σημαδεύτηκαν από την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Συντηρητικών.

Αντίθετα, ο Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Όμως, στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, κυρίως αφ΄ότου ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι επιδιώκει την αποφυγή νέων εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοικτό πνεύμα.

Ο πρόεδρος Στάινμάιερ συναντήθηκε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον Σουλτς.

«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε από την πλευρά του ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Άγκελα Μέρκελ για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».

Έναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Bόλφγακνγκ Τίρζε, πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου / Bundestag και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γκεζίνε Σβαν. Με ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού τύπου «Κένια» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).