ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Αίγυπτο για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου

Εκλογές στην Αίγυπτο για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου
Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Αίγυπτος ενόψει της έναρξης της εκλογικής διαδικασίας - Φωτ. Αρχείου Reuters

Οι Αιγύπτιοι καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν ένα νέο κοινοβούλιο.

Η διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά απουσιάζει η αντιπολίτευση, θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση, τον Ιούνιο του 2012, του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, θα γίνει σε δύο γύρους, βάσει ενός περίπλοκου συστήματος.

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

Για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο δεν θα συμμετάσχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το βασικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης που καταστέλλεται βιαίως από το 2013.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, πρώην στρατάρχης ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, έχει δεσμευθεί να "εξαλείψει" το κίνημα αυτό, που ιδρύθηκε πριν περίπου 90 χρόνια και το 2012 κέρδισε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο.