ΚΟΣΜΟΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» η Μέση Ανατολή - Η Χεζμπολάχ μιλά για κήρυξη πολέμου από τη Σ. Αραβία

«Μυρίζει μπαρούτι» η Μέση Ανατολή - Η Χεζμπολάχ μιλά για κήρυξη πολέμου από τη Σ. Αραβία
REUTERS/Aziz Taher

Την ώρα που ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωνε «πολύ ανήσυχος» από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Λιβάνου, ο ηγέτης της ΧεζμπολάχΣαϊγιέντ Χασάν Νασράλα, σε ομιλία του, έκανε σαφές πως οι εντάσεις με τη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται απλά να προσπεραστούν.

Ο Νασράλα δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο και στην Χεζμπολάχ ενώ επανέλαβε πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, κρατείται «όμηρος» στη Σαουδική Αραβία.

Νέο «θρίλερ» με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νασράλα δήλωσε πως η παραίτηση του Χαρίρι δεν έχει προηγούμενο και ότι πρόκειται για ωμή παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην πολιτική του Λιβάνου.

2017 11 10T143455Z 916110120 RC1407F48C90 RTRMADP 3 LEBANON POLITICS HEZBOLLAH

REUTERS/Aziz Taher

Ο ίδιος, έκανε λόγο για «νόμιμη κυβέρνηση» που δεν έχει ακόμη παραιτηθεί. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι ο Χαρίρι πρέπει να επιστρέψει στον Λίβανο ενώ άφησε σαφείς αιχμές και κατά του Ισραήλ αφού, όπως είπε, η Σαουδική Αραβία προτρέπει το Ισραήλ να χτυπήσει τη χώρα. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως μια σύγκρουση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ δεν είναι πιθανή αν και το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα πολιτική κρίση στον Λίβανο, όπως υποστήριξε.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι στηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία του Λιβάνου και σέβεται τον Χαρίρι ως ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ.

Ταξίδι «αστραπή» του Μακρόν στο Ριάντ για να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνηςΤαξίδι «αστραπή» του Μακρόν στο Ριάντ για να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης

H παραίτηση Χαρίρι και οι ισχυρισμοί περί «ομηρίας» από τη Σαουδική Αραβία

Ο λιβανέζος πρωθυπουργός αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο από σαουδαραβικό έδαφος, λέγοντας πως κινδυνεύει η ζωή του και δεν έχει επιστρέψει στον Λίβανο. Το γεγονός ότι ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ριάντ οδήγησε πολλά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους να διατυπώσουν εικασίες ότι αναγκάστηκε να πάρει αυτήν την απόφαση και ότι δεν έχει ελευθερία κινήσεων. Το διάγγελμά του εξάλλου συνέπεσε με τη σύλληψη δεκάδων πριγκίπων, υπουργών και επιχειρηματιών που κατηγορούνται για διαφθορά στη Σαουδική Αραβία. Η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ έγραψε στο πρωτοσέλιδό της ότι ο Χαρίρι είναι "όμηρος" στη Σ. Αραβία, ισχυρισμό που υιοθέτησε πλήρως ο Νασράλα.

Ωστόσο, όπως έγινε αργότερα γνωστό ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούν στη Βηρυτό ότι η Σαουδική Αραβία του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα κι ότι βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό.

Μυστικές υπηρεσίες της Δύσης προειδοποίησαν τον Χαρίρι για το σχέδιο δολοφονίας του;

Από την πλευρά του, ο Γκουτέρες ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθεί η πιθανότητα της εμπόλεμης σύγκρουσης στην περιοχή, η οποία, όπως είπε, «θα είχε καταστροφικές συνέπειες».

Λίβανος: Ο πρόεδρος κερδίζει χρόνο μη αποδεχόμενος την παραίτηση Χαρίρι

2017 11 10T092230Z 1720869874 RC1A37417B80 RTRMADP 3 LEBANON POLITICS

REUTERS/Mohamed Azakir

Η «αλυσίδα» των γεγονότων που κλιμακώνει την ένταση

Μια σειρά πολιτικών γεγονότων, ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την παραίτησή του.

Μερικές ώρες αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι ο στρατός της χώρας αναχαίτισε έναν πύραυλο της Υεμένης πάνω από το Ριάντ, με την τηλεόραση να μεταδίδει εικόνες από την έκρηξη, ενώ οι αναφορές που ακολούθησαν ήταν ακόμη πιο δραματικές, δεδομένου ότι κάποιοι από τους πρίγκηπες και πιο προβεβλημένους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας είχαν τεθεί υπό κράτηση, σε μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που διενεργήθηκε με εντολή του μπιν Σαλμάν.

Τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου για το συγκεκριμένο βασίλειο, όπως εκτιμούν αναλυτές, σημειώνοντας πως αντιπροσωπεύουν την κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, απειλώντας να ενεργοποιήσουν νέα μέτωπα στην περιοχή, με τους Σαουδάραβες να κάνουν επίδειξη δύναμης.

Μια παραίτηση, φυλακίσεις και πύραυλοι: Οι 24 ώρες που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή